Recenze: Taboo S01E01 - Tom Hardy v drsné historické podívané

Jaká je novinka Toma Hardyho a jeho otce?

Tom Hardy se rozhodl odběhnout si od filmové branže k televizi a společně se svým otcem Edwardem Hardym a Steven Knightem vytvořili drsnou historickou minisérii Taboo.

Podle trailerů se dalo předpokládat, že seriál nabídne dnes hodně oblíbený styl, kdy je většina postav zkažená, intrikuje se na každém rohu, každý má tajemství atd. atd., však to znáte. Nechybí samozřejmě ani špetka brutality (zatím ale jen malá) a komplikovaný hlavní hrdina, který není zrovna velký sympaťák.

Jednoduše aspekty, které najdete v hromadě jiných projektů a obvykle to funguje. A soudě podle prvního dílu Taboo by to mohlo fungovat i tentokrát.

Je ale na místě podotknout, že pilotní epizoda vás asi úplně neodrovná. Její podstatná část je poměrně pomalá, chce diváka hlavně seznámit s ústředním hrdinou a dalšími postavami, což je sice fajn, ale je to na můj vkus zbytečně protahované.

Je pěkné, že se tvůrci snaží budovat atmosféru, ale není to asi nutné dělat takhle pozvolna. Dovolím si tvrdit, že pokud by střihač trošku více řádil, seriálu by to neuškodilo.

Tom Hardy je šílený

Seriál je zasazen do roku 1814, kdy se James Delaney (Tom Hardy) vrací do Londýna poté, co jeho otec zemře.

Ale jak asi předpokládáte, nedočká se uvítání s otevřenou náručí. Ne, že by se někdo mohl divit. Nejen, že se věřilo, že je mrtvý, ale také se proslýchá, že během svého mnohaletého pobytu v Africe páchal ne úplně pěkné věci.

A přestože se nedozvíme, co přesně se během jeho života v zámoří přihodilo, dočkáme se pár velmi krátkých (zřejmě) halucinací, které naznačí, že to, co James prožil ho hluboce poznamenalo.

Díky tomu se z něj stal zdánlivě bezcitný a nebezpečně působící muž, o kterém se mnozí jiní domnívají, že je šílený (a něco by na tom mohlo být).

A trošku šílenství bude potřeba, protože se ho hromada lidí snaží připravit o jeho dědictví po otci, které, jak se ukáže, hraje velmi důležitou roli pro Anglii i Ameriku.

Bohužel, až zhruba po čtyřiceti minutách se začne intenzivněji intrikařit a drama nabere na obrátkách. Ne, že bych čekal, že první díl bude strhující od první minuty do poslední, ale byly pasáže, které mi přišly vysloveně nudné a zbytečně kvůli nim kolísalo tempo, navíc, když pro děj neměly až tak velký význam.

Je ale fér poznamenat, že některé z pomalejších scén byly mrazivé a skvěle dobarvovaly bezútěšnou atmosféru Londýna počátku devatenáctého století.

Zjistili jsme, že je to místo, které je špinavé, plné proradných osob a nebezpečí. Nejsem specialista na danou dobu, ale možná je znázorněna až moc depresivně, ovšem pro účely seriálu se to dá pochopit.

První díl byl slušný rozjezd. Možná zbytečně pomalý, ale ne špatný. Byl temný, v závěrečných minutách nabídl pár zajímavých okamžiků a příslibů, že se máme se v dalších dílech na co těšit a samozřejmě velkým plusem je obsazení s Tomem Hardym v čele. Představoval bych si trošku údernější start, ale i tak budu Taboo sledovat dál.

Ve zkratce:

Drsné historické drama sází na podobné aspekty jako konkurence - mrazivou atmosféru, intriky, zákeřné postavy a tajemství na každém rohu. To není příliš originální, ale funguje to. A navíc je v hlavní roli Tom Hardy, který posouvá Taboo na další úroveň.

Klady

+: Atmosféra historického Londýna
+: Závěrečné minuty
+: Tom Hardy

Zápory

-: Někdy zbytečně pomalé tempo
-: Některé scény jsou téměř zbytečné

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat