Živí mrtví: Horší než, když Islámský stát uřezává hlavy a další ujeté stížnosti na seriál

Perla vedle perly.

The Walking Dead je brutální seriál a jak víme, v USA je hromada puritánů, kteří si s oblibou stěžují na projekty, ve kterých se nešetří krví. Není tak divu, že organizace FCC (Federal Communication Commission, což je taková americká Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) obdržela hromadu rozhořčených dopisů a emailů. Speciálně pak kvůli premiéře sedmé řady, kde Negan (Jeffrey Dean Morgan) pořádně řádil se svou basebalovou pálkou Lucille. Tady jsou některé perličky, které zaslali nespokojení diváci:

"Seriál stanice AMC se z pořadu, ve kterém se zabíjely bezduché oživlé mrtvoly, změnil v sadistické emocionální mučení díky tomu, že ukazuje jak lidé vraždí jiné lidi nejbrutálnějšími a nejvíce sadistickými způsoby. Závěrečná epizoda šesté řady a nejnovější epizoda sedmé řady způsobily, že mi bylo špatně od žaludku. Sledovat Islámský stát jak někomu uřezává hlavu není tak hrozné jako tento seriál."

Ne, to vůbec není přehnané přirovnání.

"Premiéra sedmé řady The Walking Dead mě a mou dceru psychologicky traumatizovala! Nejsme přehnaně ochranitelší rodiče, nicméně kontrolujeme, na co se naše dvanáctileté dítě dívá, tak jak by to měli dělat všichni rodiče. Tento seriál sleduje pouze s námi, protože obsahuje násilí. Nicméně včerejší premiéra šla daleko za hranici toho, co považuji za legální ukázat v TV. Otočil(a) jsem naši dvanáctiletou od obrazovky poté, co byla hlava oblíbené postavy rozbita a bylo ukázáno oko, které vystupovalo z její lebky, ale už bylo příliš pozdě a ona hystericky brečela. I když jsem se snažil(a) být silný(á), nemohl(a) jsem přestat brečet. Intenzita toho, že milovaná postava mumlala nesmysly kvůli tomu, že utrpěla rozsáhlé zranění hlavy a její oko vykukovalo z hlavy a přesto na ni kamera dál mířila, zatímco byla sadisticky mučena, bylo tou nejvíce traumatizující věcí, kterou jsem za 44 let svého života viděl(a). Nemohl(a) jsem spát a vím, že tento brutální obrázek mučení nedostanu z hlavy. Není třeba říkat, že už se na tento seriál nepodíváme. Ale tvůrci nebo stanice by měli být přinejmenším pokutováni a pokáráni. Považuji za nehorázné, že nevědí, že tak kruté násilí a psychologické mučení není vhodné pro televizi a přesto ho odvysílali. Někdo musí zabráni tomu, aby se to stalo znovu."

Bohužel ze stížnosti nebylo možné poznat, jestli šlo o ženu nebo muže, ale ať tak nebo tak, zaprvé, dívat se na Živí mrtvé s dítětem ve věku 12 let není úplně vhodné a zadruhé, asi by bylo na místě si uvědomit, že jde o seriál, takže by to člověk neměl brát tak vážně a nechat se vyvést z míry.

I další kritika je docela lahodná:

"Minulou noc, během premiéry sedmé řady The Walking Dead, seriál ukázal přehnaně groteskní násilí, hlava byla rozmašírována basebalovou pálkou s ostatným drátem. Tyto scény obsahovaly zásahy do hlavy basebalovou pálkou, znetvořené obličeje s vystupujícími očními bulvami, mozkovou hmotu a vytékající krev a zbytečné a obscénní téměř pornografické násilí v podobě zdevastované hlavy. FCC by neměla ignorovat tyto bezdůvodné akty obscénního násilí jen proto, že k němu došlo na kabelové televizi. Tohle není zdravé sledování televize a z uměleckého pohledu to mohlo být zvládnuto způsobem, u kterého by mnohem méně hrozilo to, že způsobí společenskou újmu."

Ale nejen brutalita děsí některé diváky. Jsou i ti, kteří nejsou spokojeni s používanými výrazy (a to se proti komiksu seriál ještě krotí):

"Během dnešní epizody The Walking Dead, která běžela na kabelové stanici AMC ve 21 hodin východního času, se nadále bralo Boží jméno nadarmo, což jsem viděl i v předchozí epizodě. Může to být vypípáno? Udělala to Carol v epizodě z minulého týdne a je to používáno častěji a častěji. Jiná slova jsou nahrazena, ale co tohle. Jsem velký fanouškem seriálu, ale vynechejme z toho Boží jméno."

A není překvapením, že někteří diváci nejsou nadšení ani ze sexuálně orientovaných výrazů:

"Ve čtvrté epizodě sedmé řady The Walking Dead ´Service´na AMC, během konverzace mezi Neganem a Carlem, Negan použil G--Damn (goddamn, pozn. redakce). A téměř na konci epizody, během rozhovoru mezi Neganem a Rickem, Negan řekl, ´Strčím ti č.ráka do krku a ty mi za to poděkuješ.´ Mou otázkou je, zda je tenhle styl jazyka legální? Uvědomuji si, že je to seriál pro dospělé, ale sledují ho i miliony dětí. V předchozích řadách se zdálo, že jazyk není tak drsný. Nejsem si jistý, proč to udělali. Je to pravděpodobně nejpopulárnější seriál v historii a byl by i bez drsného slovníku. Také rozumím tomu, že tohle není svět, ve kterém jsem vyrostl a kde jsou tato čtyři slova ´zakázaná´. Prosím, dejte mi vědět, zda je to naprosto legální a zda to tak teď chodí. Děkuji vám za to, co děláte."

A nakonec stížnost z trošku jiného soudku:

"V neděli večer jsem obdržel SMS z neznámého telefonního čísla, ve které bylo ´Glenn a Abraham byli v The Walking Dead zabiti Neganem! Doufám, že se mi povedlo zkazit ti překvapení!´ Když jsem požádal, aby se dané osoby představily, odpověděly ´Kruci... Možná příště. Můžeš si zablokovat tohle číslo, ale my ti budeme psát z jiného. Pravděpodobně bude lepší, když si změníš číslo... Pořád se těšíme, až se spolu sejdeme! Měj skvělou noc, doufáme, že tě někde v okolí brzy uvidíme!´ Použil jsem TrueCaller, abych identifikoval jméno spojené s tímto telefonním číslem, protože jsem tuhle osobu neznal jménem. Upozornil jsem dané osoby, které mi vyhrožovaly ´Každý další vzkaz bude považován za harašení. Kriminální harašení.´ Mám pocit, že má osobní bezpečnost je ohrožována, když mi někdo napíše ´uvidíme se´ a nepředstaví se. Někdo se mě snaží zastrašovat. Prosím pomoc."

V tomto případě by měl asi daný člověk vědět, že zrovna FCC mu s něčím takovým nepomůže. Ani s harašením, ani se spoilery.


Zdroj: DailyDot
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat