Recenze: Luke Cage S01E01 (Moment of Truth) - Další komiksová pecka nebo nuda?

 Po Daredevilovi a Jessice Jones je tu další komiksová série.

Spojení stremovací firmy Netflix a komiksového gigantu Marvel se zatím osvědčilo. První dva seriály a to Daredevil a Jessica Jones dopadly na výbornou. Aktuálně se objevil třetí společný projekt, který dostal jméno Luke Cage. Jak dopadl? 

Upřímně, pokud bych předtím neviděl zmíněné dvě série, tak bych o kvalitách Lukea Cage pochyboval. První díl je pomalý a možná bych se nebál říct, že některé chvilky jsou skoro až nezáživné. Tempo rozhodně není zběsilé, ale naštěstí už víme, že to je u seriálů od Marvelu a Netflixu naprosto běžné, na obrátkách jejich projekty nabírají až později. 

První díl Luke Cage není nudný. Je tu sice několik scén, které jsou hodně "líné", ale že bych u sledování usínal, to říct nemůžu. Jen si pořád ještě musím zvykat na to, že pilotní díly komiksových seriálů od Netflixu nejsou vysloveně akční. 

Dojde sice k několika přestřelkám nebo rvačkám (pokud si vzpomínám dobře, tak jsou dvě), ale divočejší momenty nejsou to, na co první díl sází. 

Je to spíše klidnější seznámení s hlavním hrdinou Lukem Cagem (Mike Colter) a světem, ve kterém žije. A to druhé může být trochu problematické. Nebudu se tvářit, že vím, jak to chodí v ulicích Harlemu, ale seriál to prezentuje jako hrozně "gangsta" místo, což na mě místy působilo až úsměvně. 

Ovšem, pokud člověk pomine ono "husťácké" chování některých postav, tak je pravda, že je život v jedné ze čtvrtí New Yorku načrtnut docela zajímavě a zřejmě i dost autenticky. 

A pravděpodobně to, bylo hlavním cílem první epizody, ukázat, jak to v Harlemu chodí, co se tam děje a kdo ho má pod palcem. 

Až moc tajemný Luke

Právě tomu je věnováno nejvíce pozornosti a překvapivě Luke z toho vychází trochu zkrátka. O jeho předchozím životě se toho dozvíme hodně málo, v pár větách je nám naznačeno, že na něm byl proveden experiment, díky kterému má nadlidské schopnosti a objeví se jedna osoba z jeho minulosti a že přišel o svou lásku, ale to je v podstatě vše.

Informací bylo tak málo, že jsem si chvilkami nebyl jistý, zda se Luke Cage odehrává před Jessicou Jones nebo až po ní.

Ani o ostatních postavách se toho nedozvíme zrovna mnoho, ale zase bych lhal, kdybych řekl, že pár z nich nedostane slušný prostor. Například záporák Cornell Stokes alias Cottonmouth (Mahershala Ali) měl šanci se předvést a zdá se, že by mohl být docela zajímavým padouchem, i když se bude muset hodně snažit, aby se alespoň přiblížil ústředním zloduchům z Daredevila a Jessicy Jones. 

Pokud se něco první části daří, tak je to budování drsné atmosféry. Kromě neutěšeného života v ulicích a pocitu, že se v Harlemu nedá přežít, aniž by si člověk nezašpinil ruce, tomu napomáhá i slušná porce brutality. 

Není extrémně přehnaná, ale zmíněná přestřelka je docela drsná a pěstní bitky také nejsou úplně jemné. 

Dalším pozitivem jsou sympaticky civilní dialogy, především ten, který proběhl mezi Lukem a Misty Knight (Simone Missick). Rozhovory obvykle působí nenásilně a nešustí papírem. Až na pár výjimek. 

A samozřejmě na duši pohladí i několik odkazů na komiksy a jiné projekty od Marvelu, ale pravda, některé působí trošičku přehnaně ve snaze se zavděčit fandům (viz. prodejce BR disků). 

Jak už jsem naznačil, pokud bych netušil, že série od Marvelu/Netflixu mají pomalejší rozjezd, asi bych zvažoval, jestli Lukea Cage dál sledovat. Ale protože vím, že předchozí projekty zrály jako víno, očekávám to samé i od nejnovějšího přírůstku do rodinky komiksových seriálů. A podle dosavadních názorů a recenzí se zdá, že se dočkám. 

Ve zkratce:

Jak už to tak u seriálů od Marvelu a Netflixu bývá, má první epizoda Lukea Cage překvapivě pomalé tempo. Akce je minimum (ale zase je povedená) a dokonce se ani nedozvíme příliš informací o hlavním hrdinovi. Silnou stránkou prvního dílu je tak intenzivní atmosféra, civilní rozhovory a herecké výkony.

Klady

+: Atmosféra
+: Dialogy
+: Obsazení

Zápory

-: Místy až moc "drsňácké"
-: Tempo je místy hodně pomalé

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat