Česká Pevnost Boyard je zbytečně okleštěná. Ale dívat se na ni dá

Fiasko se naštěstí nekoná.

Trvalo to téměř tři dekády, ale nakonec je to tu. Česká verze legendární Pevnosti Boyard. A asi jsem nebyl sám, kdo měl obavy, jak to dopadne. Přece jen, všichni víme, jak vypadala zdejší variace na Survivora nebo Wipeout - Souboj národů.

Na druhou stranu, první záběry, které se objevovaly před premiérou, nepůsobily zase tak špatně a na české Pevnosti Boyard spolupracovali i Francouzi, takže tu určitá naděje ve slušnou podívanou byla.

A nakonec můžu s radostí poznamenat, že to dopadlo docela dobře. Ale za slovem "docela" se skrývá dost výtek, které k naší podobě Pevnosti Board mám.

Sporná je volba moderátora. Nejsem odpůrce Libora Boučka, je to sečtělý člověk, ale nevyhnul jsem se srovnávání s francouzským průvodcem pořadu Olivierem Minne. To je atletický charismatický typ, Libora bych podobně nepopsal.

Chvíli jsem si na něj zvykal, ale po pár minutách mi vlastně ani nevadilo, že se Češi vydali jiným směrem a nehledali někoho, kdo by se blížil Olivierovi. Libor byl překvapivě akční a místy zábavný. Ovšem, je mi úplně jasné, že jeho styl nebude vyhovovat všem. Rozhodně ne těm, kteří jsou zvyklí na francouzskou podobu pořadu.

Odvážným krokem bylo také obsazení otce Fourase. Prima se rozhodla nekopírovat originál a tahle legendární postava tedy není namaskovaná, ale jde o Jana Rosáka v jakémsi rouchu mnicha.

Přiznám se, že to mi úplně nesedlo. Byl jsem rád, že bylo v úvodu rovnou řečeno, že jde o Jana Rosáka, který hraje Fourase, nebylo nám cpáno před nos, že je to reálný Fouras, ale opravdu to chce hodně přimhouřené oči, aby si člověk, který zbožňuje francouzskou předlohu, zvykl.

Jan Rosák je matador herních pořadů, ovšem nevím, jestli bylo úplně vhodné obsadit ho do role trochu zákeřného mudrce. Navíc, když mu scenáristé vkládají do úst často dost nepovedené hlášky (pokud si je pan Rosák vymýšlí sám, tak se tvůrcům omlouvám). Ale abychom byli fér, tak někdy podobně trapné fráze hlásá i francouzský Fouras. Ale ne tak často, jak ten náš.

Hádanky pro děcka

Kromě toho, že Fouras vybírá úkoly pro soutěžící a volí ty, kteří je budou plnit, samozřejmě dává návštěvníkům pevnosti hádanky. A nebyl jsem zrovna nadšený, že ve chvíli, kdy bylo jasné, že soutěžící absolutně netuší, dává mu Fouras nápovědy, díky kterým by odpověď uhádlo i tříleté dítě. Docela to ubírá na napětí.

Pokud jde o pravidla, ta základní jsou v podstatě totožná s originální verzí, ale je tu jedno velké ALE. Česká varianta je hodně okleštěnou podobou Pevnosti Boyard. Soutěžení se nám smrsklo na získávání pěti klíčů a tří indicií.

Je zřejmé, že Prima chtěla udržet stopáž ve snesitelných mezích, ale dovolím si tvrdit, že kdyby byl pořad o pár desítek minut delší, nikdo (nebo málokdo) by si stěžoval. Takhle jsme přišli o výrazné a zajímavé prvky, jako je například setkání a soutěžení s Mistry pevnosti (jde o ony dámy a pány v maskách tygrů).

Přiznám se, že úplně poslední řady francouzské Pevnosti Boyard jsem neviděl, takže si nejsem jistý, jestli tam pořád tento aspekt je, ale podle mého by v české mutaci chybět neměl. Jsem si vědom toho, že existuje hromada zahraničních verzí s různými pravidly, ale originál je prostě originál.

I když česká Pevnost Boyard běžela od 20:15 do 21:45 (s reklamami), zdála se mi překvapivě krátká a uspěchaná. Znovu opakuji, že bych klidně přidal například další půlhodinu.

Co se týče soutěží, ty naštěstí zůstaly veskrze stejné, žádné české "vychytávky" se nekonají. Ale opět se vracím k problému s časem, je jasné, že soutěže o indicie jsou voleny časově nenáročné, aby se pořad vešel do stanovené stopáže.

Pozitivem je, že po technické stránce je skoro vše v pořádku. Nejdříve byly určité problémy se zvukem (nebylo pořádně slyšet, co pronášejí soutěžící čekající na kolegu před místnostmi s úkoly), ale po určité době se to zlepšilo.

Jinak nechybí klasická melodie, průlety nad pevností a prostřihy na zvířata z pevnosti. Hádám, že o kameru se stará francouzský štáb a pokud český, tak klobouk dolů, jde mu to. Docela mi ale chyběly záběry na soutěžící, kteří skončili ve vězení.

K*rva sem, k*rva tam

Nakonec ještě zmínka o prvním týmu. Musím říct, že nebyl poskládán špatně. Pobavil mě hned na začátku, kdy soutěžící vběhli do pevnosti a už byli udýchaní, jako by za sebou měli maraton. Chemie mezi členy fungovala, Bouček je pěkně motivoval a často se s nimi zasmál a jeho kamarádský přístup není špatný. Kromě toho mi bylo (jsem kruťák) sympatické, že soutěžící sice měli týmového ducha, ale byli i trochu zákeřní a když kolegové dostávali "čouda" při získávání klíčů, klidně se jim zasmáli. Ovšem, někteří soutěžící by mohli mírnit slovník, působí to dost buransky, když nadávají jako dlaždič. Občasné "ty vole" ještě jde, ale když už se ozývá k*rva několikrát za sebou, není to úplně košér.

Jsem docela rád, že padlo rozhodnutí zůstat u toho, že jsou do soutěže zvány celebrity, které soutěží pro charitu (v tomto případě pro organizaci Helppes, což je mimochodem ne úplně vhodné jméno, evokuje totiž jednu nepěknou nemoc).

Pokud jsem to pochopil dobře, soutěžící vždy získají sto tisíc pro dobročinnou společnost, ať už se jim zadaří nebo ne. Je to na jednu stranu fajn, ale na tu druhou díky tomu není soutěž tak napínavá.

Když to shrnu, nakonec si Prima nemusí sypat popel na hlavu. Nejde o nepovedenou podívanou. Je tu několik chyb, kdy tou největší je, že ve jménu určité délky pořadu odpadlo několik zajímavých aspektů. Naštěstí ale zvládla česká Pevnost Boyard uchovat (v určité míře) atmosféru originálu. Respektive úplně nechybí, v určitých chvílích jsou tu její problesky.

Ve zkratce:

Kvůli stopáži byly vyseknuty zajímavé prvky originálu a na moderátora a otce Fourase si budete muset zvykat. Ale jinak není česká verze Pevnosti Board takový průšvih, jak se někteří obávali. Na originál to ani zdaleka nemá, ale určitý zlomek jeho atmosféry zůstal.

Klady

+: Atmosféra není špatná
+: Soutěže zůstaly stejné
+: Klasická melodie a záběry, na které jsme zvyklí z originálu

Zápory

-: Kvůli stopáži chybí některé zajímavé prvky
-: Půl hodiny navíc by nebylo od věci
-: Je těžké zvyknout si na moderátora a českého Fourase

Hodnocení: 50 %


Zdroj fotografií: iPrima.cz
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat