Živí mrtví: Stanice AMC vyhrožuje žalobou. Dohady o tom, koho zabil Negan jsou prý protizákonné

To už AMC trochu přehání, ne?

Spoilery jsou pro tvůrce seriálů osina v zadku a tak se proti nim snaží všemožně bojovat. Stanice AMC, která stojí za seriálem The Walking Dead patří v tomto ohledu k nejaktivnějším. Nedávno bylo například oznámeno, že epizody sedmé řady se budou natáčet na přeskáčku, aby nebylo pro paparazzi snadné odhalit dějové zápletky z nadcházejících dílů.

Ovšem, teď stanice vytáhla ještě těžší kalibr. Pokud jste fanoušky Živých mrtvých, jistě znáte stránky/skupinu Spoiling Dead Fans. Ta přináší zajímavé (a často i pravdivé) dohady o nastávajících událostech ze seriálu. To se samozřejmě AMC nelíbí. A už vůbec ne, pokud jde o oběť Negana (Jeffrey Dean Morgan). A tak se televize rozhodla, že vycení tesáky. Oznámil to jeden ze správců skupiny Spoling Dead Fans:

"Po dvou letech se k nám AMC konečně dostalo! Ale nebyl to požadavek, abychom nezveřejňovali informace o oběti Lucille nebo nějaký přátelský pokus o kompromis, ale pokus o to, abychom přestali a upustili od toho, co děláme a byla to hrozba žalobou od právníka AMC Holdings, LLC Dennise Wilsona. Bylo nám řečeno, že nemůžeme dělat žádný druh předpovědi o oběti Lucille. Jejich postoj je, že pokud děláme podobný typ předpovědi, může to být považováno za porušení copyrightu. AMC nám řeklo, že jsme někde udělali nějaká tvrzení, která mají být ´chráněna copyrightem, šířením tajných informací o nejkritičtější zápletce z děje v případě nezveřejněné další série The Walking Dead´ a my jsme prý prozradili tuhle chráněnou informaci. Stále si nejsme jistí tím, kde jsme údajně učinili tohle prohlášení, protože to oni nespecifikovali." 

Já tedy nejsem právník, ale jako laikovi mi to přijde dost podivné. Pokud někdo odhaduje to, co se stane na základně různých indicií, které se k němu donesou, pak to těžko lze porušovat za porušení copyrightu. A jestli přímo někdo ze Spoiling Dead Fans získal například snímky z natáčení, aniž by vstoupil na soukromý pozemek bez povolení, tak v tom nevidím problém. Nikdo z členů a správců skupiny jistě nemá s AMC podepsanou smlouvu o mlčenlivosti, takže si může šířit své dohady a spekulace jak je libo.

Ale AMC chce prostě Spoiling Dead Fans zastrašit, to je zřejmé z prohlášení jednoho ze správců skupiny:

"Prosím, respektujte naše rozhodnutí neriskovat naše živobytí. AMC nás obtěžuje už čtyři dny, tím, že nám volá domů, kontaktuje členy našich rodin a zaměstnavatele; dokonce píší statusy na naši stránku a na naše soukromé účty na sociálních sítích." 

Na první pohled se může zdát, že AMC bojuje ohněm proti ohni, ale jedna věc je zveřejňovat dohady a druhá takhle "prudit".

Je na místě zmínit, že stránky nejsou výdělečný projekt, takže je jasné, že pokud by AMC u soudu uspělo, museli by tvůrci stránek případné odškodnění platit ze svého. Ovšem, já doufám, že i kdyby na soud nakonec došlo, ten by to smetl ze stolu.

Kdo je podle vás v právu?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat