Recenze: Hra o trůny S06E06 (Blood of My Blood) - Epizoda plná návratů

Přivítejte pár starých známých. POZOR, SPOILERY!!!

Po předchozí hodně dynamické epizodě (recenze) Game of Thrones očekávatelně přišel o něco klidnější díl. Ale nenechte se mýlit, není sice zrovna zběsilý, ale určitě bych ho nenazval nudným.

Aktuální epizoda se dějově nežene extra rychle kupředu, ale vynahrazuje to několika překvapeními v podobě návratů starých známých.

V první řadě je to Benjen Stark (Joseph Mawle), který se přiřítí, aby zachránil Brana (Isaac Hempstead-Wright) před nemrtvými. Benjen sice vypadá trošku jinak, než si pamatujeme, ale určitě bylo milé vidět ho zpátky.

Další hodně zajímavou věcí, které jsme byli v této dějové lince svědky, byla Branova vize, která ukázala hromadu střípků z různých událostí. Člověk sice musel být hodně pozorný, byl to hodně rychlý sestřih, ale zkušenému oku neuniklo několik ikonických momentů.

Ne zrovna vřelé přivítání

Spoustu stopáže si pro sebe ukousla zápletka se Samem (John Bradley-West), který se vydal domů. Tam ho ale nečekalo vřelé přivítání. Jeho otec Randyll (James Faulkner) očividně není fanouškem svého prvorozeného syna a dával mu to najevo na každém kroku.

Určitě nejsem jediný, kdo ocenil to, že nám byla představena Samova rodina. Rád jsem zjistil víc o sympatickém chlapíkovi, kterým Sam je. Na druhou stranu, některé pasáže mi přišly zbytečně dlouhé, aniž by se v nich odehrálo něco poutavého.

Navíc jsem nebyl úplně nadšený z toho, že na sobě nechával Sam dříví štípat, ale trochu si to u mě vyžehlil, když se rozhodl odejít i s Fialkou (Hannah Murray) a "sbalit" rodinné dědictví v podobě pěst století starého meče. Jedna věc je jasné, jeho tatík z toho nebude nadšený.

Sam není jediný, kdo rebeloval. Stejně tak Arya (Maisie Williams). Upřímně řečeno mám z jejího rozhodnutí rozporuplné pocity. Na jednu stranu chápu, že nechtěla zabít někoho, kdo si to nezasloužil, na té druhé moc dobře ví, že se to neobejde bez následků a v minulosti, když se Jaqenovi (Tom Wlaschiha) vzepřela, to pro ni nedopadlo dobře.

Z lidského hlediska krok Aryi oceňuji, ale z praktického úhlu pohledu nevím, jestli to byla správná volba. Obětovala toho spoustu, aby mohla projít tréninkem a pak se všeho vzdá kvůli někomu, koho ani pořádně nezná? Nejsem si úplně jistý, co si o tom myslet. Ale je to Starková a ti se prostě chovají slušně, i když se jim to často ve špatném vrátí.

Nejvyšší vrabčák vs Lannisteři 10:0

Asi nejvíc se toho odehrálo v Králově přístavišti. Lannisteři a rod Tyrellů se rozhodli došlápnout si na Nejvyššího vrabčáka (Jonathan Pryce). Ale tomu není snadné dostat se na kobylku. Vrabčák si vzal do parády Margaery (Natalie Dormer) a přetáhl ji na svou stranu. Margaery pak rychle zpracovala Tommena (Dean-Charles Chapman).

U Margaery chápu, že se nechala zlomit. V kobkách si užila své a i když je to silná osobnost, nepůsobí příliš zvláštně, že ji Nejvyšší vrabčák získal pro svou věc (i když bych ocenil, pokud se ukázalo, že to Margaery jen hrála). Ovšem Tommen mě zklamal.

Už jsme několikrát byli svědky toho, že je snadno zmanipulovatelný, ale až takhle snadno, to mě nemile zaskočilo. Je to sice mlaďoch, ale už by si měl nechat narůst "koule".

Po delší době jsme se dočkali Waldera Freye (David Bradley), který opět převedl, jaký je slizák a hlavně jsme díky němu opět viděli Edmura Tullyho (Tobias Menzies). Upřímně, nejdříve jsem si nemohl vybavit, kdo to je, ale po chvilce pátrání jsem to zjistil a dá se očekávat, že jeho návrat zamíchá kartami.

Zklamáním pro mě byla příběhová linka s Daenerys (Emilia Clarke). Ta sice začala dobře, ale tvůrci ji "usekli" v ne úplně nejlepší chvíli a skoro to vypadalo, že střihač udělal chybu a scéna omylem skončila v půlce. Dost mě překvapilo, když najednou vyskočily závěrečné titulky.

Ve zkratce:

Relativně klidná epizoda, která ale překvapí několika návraty starých známých. Konečně poznáme Samovu rodinu a opět zjistíme, že Nejvyšší vrabčák je hodně nebezpečný protivník. Co zamrzí, je rychlé utnutí dějové linky s Daenerys.

Klady

+: Představení Samovy rodiny
+: Návrat starých známých
+: Branovy vize

Zápory

-: Zbrklé ukončení dějové linky s Daenerys
-: Některé zdlouhavé scény se Samovou rodinou

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat