Recenze: Hra o trůny S06E01 (The Red Woman) - Nová řada začala

Je to tu. POZOR, SPOILERY!!!

Přestože název první epizody šesté řady Game of Thrones  zní The Red Woman, Melisandre (Carice van Houten) rozhodně nemá nejvíc prostoru. Je ale pravda, že se jí týká asi největší zvrat tohoto dílu. Není zase tak šokující, jak si asi tvůrci přáli, ale určitě překvapí.

Jinak je ale Melisandre věnováno mnohem méně času, než by se podle jména dané epizody dalo čekat. A pokud doufáte, že vzkřísí Jona Snowa (Kit Harington), jak se o tom spekulovalo, tak k tomu nedošlo.

Přesto se ale kolem něj jedna dějová linka točí. Bratři Noční hlídky se rozdělí na dvě skupiny, kdy jedna touží po pomstě za svého lorda velitele a druhá frakce tvrdí, že to, co spáchali bylo nezbytné pro jejich přežití.

Docela mě ale zklamalo, že většina členů Noční hlídky upustila od úmyslu potrestat vrahy Jona Snowa po jednom proslovu. Sice dobrém, ale pořád jen proslovu. Naštěstí to ale vypadá, že zbylo pár těch, kteří to nenechají být.

Koukejme na to, i dění v Dorne může být zajímavé

Asi se shodneme na tom, že jednou z největších slabin minulé řady byly scény z Dorne. Ale tentokrát jsou momenty z téhle exotické lokace docela zajímavé. Ellaria (Indira Varma) začala vystrkovat růžky a docela mě zajímá, co má ještě takhle krvelačná mrška v plánu.

A velké věci chtějí podniknout i Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) a Cersei (Lena Headey). Všichni víme, že tihle dva jsou schopní čehokoliv a je tak jasné, že se můžeme těšit na pořádné řádění. Kromě toho bylo fajn vidět druhou stránku Cersei, která přiznala, že je monstrum. Není zvykem, že ukazuje zbytky své lidskosti. Kdyby člověk nevěděl, co vše udělala, skoro by jí i litoval.

To u Ramsaye (Iwan Rheon) něco takového nehrozí. Pravda, chvíli jsem skoro uvěřil, že umí být citlivý, ale velmi brzy mě vyvedl z omylu. Tohle je prostě záporák jedna radost a tím pádem je uspokojivé, že mu aktuálně teče trochu do bot.

Může za to Sansa (Sophie Turner), která vzala nohy na ramena. Scenáristé k ní byli tentokrát milí když jí dovolili znovu se setkat s Brienne (Gwendoline Christie). To byl jeden z mála hřejivějších okamžiků z prvního dílu.

Jinak se většina postav ocitla v situacích, které nejsou zrovna veselé. V Meereenu Synové harpyje zapálili lodě, v Králově přístavišti dál pevnou rukou "vládne" Nejvyšší vrabčák (Jonathan Pryce) a ani pro Daenerys (Emilia Clarke) to nevypadá moc dobře.

Hodně příběhů, málo času

Většina dějových linek je ale nakousnuta hodně zběžně. To se ostatně dalo čekat, finále předchozí série jich načrtlo tolik, že bylo jasné, že start šesté řady bude hodně "natřískaný". Není tak čas se něčemu nebo někomu věnovat víc.

V určitých případech je to škoda, ale cílem nového dílu bylo zřejmě připomenout to, kde se nachází většina postav a připravit půdu pro to, co přijde.

Je pravda, že když se to vezme kolem a kolem, tak se stalo jen málo vysloveně zlomových momentů (pokud pominu dění v Dorne a hořící flotilu lodí v Meereenu), ale některé zápletky byly rozehrány dobře. Nezbývá než doufat, že je scénáristé zvládnou lákavě zpracovat. Tentokrát už je nejistí knihy, šestá řada je dějově předběhne.

Ve zkratce:

Trochu klidnější díl, který sice nabízí hromadu příběhových linek, ale skoro žádná nejde víc do hloubky. Jde spíše o takové připomenutí toho, v jakých situacích jsou postavy, než aby se odehrála spousta podstatných okamžiků. Ale karty byly rozdány dobře, v některých případech bude zajímavé sledovat, kterým směrem se budou zápletky ubírat.

Klady

+: Masakr v Dorne
+: Lidská Cersei
+: Ramsay v úzkých

Zápory

-: Málo času a příliš dějových linek
-: Víc zlomových momentů by nevadilo

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat