Recenze: Daredevil (2. řada) - Přivítejte Elektru a Punishera

I podruhé lahůdka pro komiksové fandy. POZOR, SPOILERY!!!

Komiksových seriálů je aktuálně víc, než pohlavních chorob v Bangkoku. A přesto se Marvelu a Netflixu podařilo nabídnout projekt, který většině konkurence ukázal záda. Z Daredevila se vyklubala hodně působivá podívaná. 

Platí to i v případě druhé řady. U ní existovaly určité obavy, protože ústředním záporákem už není Wilson Fisk alias Kingpin v podání vynikajícího Vincenta D´Onofria. Ale seriál obstál i bez něj. 

Ve druhé sérii chybí nějaký výraznější protivník, respektive jeden hlavní rival, se kterým by se musel Daredevil (Charlie Cox) vypořádat. Tentokrát totiž Ďábel z Hell´s Kitchen stojí proti celé organizaci, kterou není nikdo jiný než komiksovým fandům velmi dobře známá The Hand. 

Nebudu lhát, trochu mi chyběl ústřední protivník (Nobu nebyl to pravé ořechové), ale scenáristé nabídli určitý prostor Kingpinovi (a dalším pár starým známým z první řady, třikrát hurá za Sticka nebo Claire) a co druhá série ztrácí v případě zloduchů, vynahrazuje na straně Daredevilových spojenců. 

Ti navíc nejsou klasickými klaďasy. To ani nemůže nikdo od Franka Castlea/Punishera (Jon Bernathal) a Elektry (Élodie Yung) očekávat. Oba jsou v kreslené podobě spíše antihrdinové a to platí i v seriálové verzi. 

Ani jeden z nich se rozhodně neštítí ušpinit ruce v cestě za svým cílem. A z toho Daredevil není zrovna nadšený. 

Nováčci bezva

Představení Punishera bylo hodně očekávané a můžu říct, že jeho potenciál byl vyjma závěrečné epizody využit. Drsný nekompromisní docela charismatický pološílený pomstychtivý (kruci, to jsem se rozepsal) bijec, který je jako nezastavitelný tank. Takový je Punisher, kterého nám seriál představuje a není vůbec těžké si ho zamilovat. 

Jediná výtka, kterou mám, směřuje k závěrečné epizodě druhé řady, ve které se během finální bitky objevil jen na moment, aby se neřeklo. Působilo to na mě trošku okatě a "násilně" vtlačené do děje, aby fandové Franka nepeskovali, že nepomohl Daredevilovi vypořádat se s The Hand. 

Ale přestože se mi samozřejmě Punisher líbil, tak jsem o něco nadšenější z Elektry. Bylo strhující sledovat její vliv na Daredevila. To, jak ho stahuje do temnoty a probouzí v něm jeho "špatné" já, což Matta na jedné straně ničí, ale na té druhé nedokáže Elektřině vlivu odolat. 

Na Elektře mě zklamala jediná věc a to, že (pokud jde o bojové schopnosti) není na úrovni Daredevila. V komiksu je v tomto oboru zdatnější než Daredevil, v seriálu se zdálo, že je o něco horší. 

Jestliže bych to měl říct krátce (což mi moc nejde), tak Punisher i Elektra očekávání naplnili. Určité rezervy tu ještě jsou, ale jelikož o obou určitě ještě uslyšíme, pak si asi není na co moc stěžovat.

Foggy, Foggy, Foggy

Nadšený jsem ale rozhodně nebyl z Foggyho (Elden Henson). Jeho představitel odvádí fajn práci, ale pokud jde o postavu jako takovou, tak se z docela zábavného parťáka hlavního hrdiny stala úděsná osina v zadku. 

Jeho neschopnost akceptovat druhou identitu Matta je sice zpočátku pochopitelná, bojí se o bezpečí svého kamaráda, ale brzy to začne být ohrané a hlavně otravné. Ono není moc zábavné skoro každý díl sledovat to, jak se Foggy s Mattem hádá, protože nechce, aby byl samozvaným bojovníkem se zločinem. 

Ne úplně spokojený jsem byl i s Karen (Deborah Ann Woll). To, že se z ní pomalu stává novinářka, je bezva, ale docela mi unikl smysl toho, že je autoři scénáře dali na chvíli dohromady s Mattem a potom to nechali vyšumět do ztracena. 

Zřejmě měla být Karen protikladem k Elekře, ale v tom případě měl být její vztah s Mattem propracovanější a nemělo se zůstávat jen na povrchu. 

Už se poprali?

Určitě bych ocenil mystický nádech, kterému se druhá řada nevyhýbá. A je to ve spojení s přítomností The Hand přirozený krok. Dobrá, řeči o supermocné legendární zbrani jsou docela klišé, ale v tomto případě to nevadí. 

Radost jsem měl i z opět velmi povedených soubojů. Drsných, ale také choreograficky velmi propracovaných a díkybohu také přehledných. Střih není tak zběsilý, že člověk neví, co se vlastně děje. 

Ve zkratce:

Druhá série špičkového komiksového seriálu malinko trpí absencí výraznějšího záporáka, ale místo toho nabízí dva zajímavé antihrdiny. Ani Elektra, ani Punisher nezklamali. Přidejte si intenzivní atmosféru, propracované bojové scény a je vám asi jasné, že i druhá řada vás skvěle pobaví. A to i přes fakt, že je o špetku horší než ta první. Ale opravdu jen o špetku. 

Klady

+: Elektra a Punisher
+: Charlie Cox je ve své roli skvělý
+: Akční scény

Zápory:

-: Foggy je často nesnesitelný
-: Chybí výraznější padouch

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

2 komentářů:

  1. Pořádný záporák není důležitý. Důležitý je pořádný příběh. A pořádný příběh se obejde i bez pořádného záporáka. Druhá série bohužel pořádný příběh neměla. Elektra, na kterou jsem se těšil, mi byla krajně nesympatická. A ani bezvadný Punisher to nezachránil. První série byla dobrá, Jessica Jones byla vynikající a sledování druhé série Daredevila jsem vzdal u šestého dílu. Škoda, ten seriál měl potenciál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já zastávám to, že speciálně u komiksových seriálů je záporák hodně důležitý a příběh se mi líbil, The Hand mám rád. Ale chápu, že to není pro každého :).

      Vymazat