Hra o trůny: Vědci vyřešili velkou záhadu. Kdo je hlavní postava Game of Thrones?

Ještě, že tu matematiku máme.

Game of Thrones je seriál, ve kterém najdete spoustu postav. A je tak těžké říct, která je "ta hlavní". Každý má svého favorita, o kterém si myslí, že je ten "nej" a je jasné, že každá strana bude tvrdit, že má pravdu.

Naštěstí tu máme matematiku, která tuhle veledůležitou otázku, "Kdo je pravou hvězdou Hry o trůny?" zodpoví.

Andrew J. Beveridge, profesor matematiky z Macalester College v St. Paul Minnesota a tamější student Jie Shan využili metody známé jako "network science", která čerpá z různých vědeckých disciplín, aby zjistili, kdo je ústředním charakterem seriálu. A jejich studie nazvaná Network of Thrones tvrdí, že z pohledu matematiky je nejdůležitější Tyrion Lannister (Peter Dinklage).

To asi není žádné velké překvapení. Stejně tak druhé místo, které patří Jonu Snowovi (Kit Harington). Naopak bronzová příčka může mnohé zaskočit. Skončila na ní Sansa Stark (Sophie Turner).

A výsledky si tvůrci studie opravdu nevycucali z prstu, sestavili velmi spletité schéma vztahů a využili například totožný algoritmus, který používá vyhledávač Google.

O tom, že jde o výzkum, který má vypovídající hodnotu, svědčí i fakt, že vyšel v magazínu Math Horizons, který vydává organizace Mathematical Association of America.

Mimochodem, pokud vás zarazilo, že Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) se nedostala mezi trio nejpodstatnějších osob, tak je podle tvůrců studie velmi důležitá, ale neskončila na jedné z prvních tří příček proto, že je v "izolaci".

Kdo je pro vás hlavní postavou Game of Thrones?

Zdroj: Quartz


Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat