Recenze: Undateable (3. řada) - Chcete se od srdce zasmát. Tak tohle je ten pravý seriál

Omluvte můj slovník, ale tohle je prostě pr*el.

Svět není fér. Televizní už vůbec ne. Důkazem budiž sitcom Undateable, který je mnohem vtipnější než některé jiné seriály, které mají ale výrazně lepší sledovanost. Ale naštěstí stanice NBC schválila seriálu i třetí řadu.

A ta je unikátní. Proč? Jednoduše proto, že běží naživo. Poté, co se během druhé řady vysílala jedna epizoda naživo a slavila velký úspěch, bylo rozhodnuto, že celá třetí série vsadí na tuhle formu.

To je samozřejmě pro herce i štáb hodně náročné, protože nejde opakovat scénu desetkrát (a navíc je nutné vysílat jednu verzi pro východní a jednu pro západní pobřeží, kvůli časovému posunu), ovšem, má to i své výhody. Především je skvělá atmosféra a kouzlo nechtěného.

Několikrát došlo k tomu, že se některý z herců prostě musel smát určitému vtípku nebo se stalo něco, co ve scénáři nebylo a podobné chvilky přidávají Undateable na zábavnosti.

Seriálu hodně pomáhá, že mezi herci funguje přátelská chemie. Je patrné, že mezi sebou mají dobré vztahy a během natáčení je to vidět. Je to jako sledovat partičku kamarádů, kteří jsou ovšem hodně vtipní.

Humor je sympaticky vyvážený. To znamená, že je relativně drsný, ale ne přisprostlý a nechutný. Spíše sází na rýpání a v případě třetí řady také na narážky tykající se toho, že je seriál vysílán živě. Nechci tu zabřednout do statistiky, ale odhadem 90 - 95 % gagů je povedených.

Marně si vybavuji nějaký seriál z posledních let, u kterého bych se smál tak často jako u Undateable. Scenáristé jsou šikovní a díky tomu jsou rozhovory prošpikovány jedním vtípkem za druhým. Hluchých míst je minimum.

Příběh se nikam nežene. No a co?

Undateable nemá žádnou pevnější ústřední dějovou linku. Málokterá příběhová linie pokračují napříč několika epizodami. Jednotlivé díly fungují většinou samostatně. A není žádným problém, že tu není výraznější zápletka.

Už jsme se v minulosti několikrát setkali s tím, že sitcom o partičce lidí, kteří se jen tak "poflakují" v baru či na jiném podobném místě, může fungovat. A funguje to i v tomto případě. Není tak velkým překvapením, že Undateable pochválil i Ken Levine, držitel Emmy za scénář k sitcomu Na zdraví. Ovšem, neopomněl dodat, že vysílat seriál v pátek (kdy většina mladých "paří") nebyl od NBC úplně nejlepší krok.

Pokud bych měl něco kritizovat, tak to, že ne všichni mají dost prostoru. Především to platí pro Bretta (David Fynn). I když termín "nemá dost prostoru" není úplně přesný, spíše pro něj tvůrci nepřipravili žádnou zajímavější zápletku. Vyjma jedné týkající se občanství. Jinak ale občas pronese nějakou vtipnou poznámku a tím to hasne.

To by nebyl až takový problém, protože takzvaní "hláškaři" jsou běžnou součástí sitcomů, ale jsem si jistý, že Brett jako podobný typ postavy zamýšlen nebyl, jen scenáristé nevědí (nebo jsou líní), co s ním.

Jinak ale nemám s Undateable žádný výraznější problém. Každý díl mě pobavil, postavy jsou zahrány i napsány dobře (i zmíněný Brett, jen jsou jeho dějové linky nedotažené), vysílání naživo je odvážný, ale výtečný krok a k tomu si přičtěte to, že v každé epizodě se objeví zajímavý hudební host. Upřímně, pokud NBC seriál neobnoví pro čtvrtou řadu, budu hodně zklamáný. A to i přes fakt, že finální díl třetí série byl povedený a jestliže šlo o rozloučení s diváky, tak důstojné.

Ve zkratce:

Hodně vtipný sitcom se sympatickým obsazením a neutuchají kadencí povedených gagů. Velkým bonusem je, že byla třetí řada vysílána živě, což byl odvážný krok, který ale vyšel. A skvěle. Kouzlo nechtěného přidává Undateable na zábavnosti a unikátnosti.

Klady

+: Vysílání naživo
+: Herci a chemie mezi nimi
+: Většina vtipů je povedená

Zápory

-: Brett potřeboval zajímavější zápletky

Hodnocení: 90 %

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat