Recenze: American Horror Story: Hotel - Velká nablýskaná nuda

Slušný začátek, povedený konec, ale mdlý prostředek.

Pátá řada seriálu American Horror Story, která nese podtitul Hotel, byla velmi napjatě očekávaná. Hlavním důvodem bylo to, že se herečka Jessica Lange rozhodla nenést dál tíhu projektu na svých unavených bedrech, ale přenechala svou pozici hlavní ženské postavy na někom diametrálně odlišném. A onou osobou je samozřejmě popová diva Lady Gaga.

Mnozí tak předpovídali, že Hotel nedopadne dobře. Nebyli tak daleko od pravdy. Ovšem, není to vinou zmíněné zpěvačky, která mile překvapila (dokonce za svůj výkon dostala Zlatý glóbus), ale odpovědnost mají hlavně scenáristé.

Ne, že by zápletka o mysteriózním hotelu plném duchů, sériových vrahů a upírů byla špatný nápad. Ale tvůrcům se nepodařilo využít její potenciál. Nabídli nám totiž obrazově úchvatnou nablýskanou podívanou, která je ale ve své podstatě prázdná.

Je tu hodně svérázných postaviček, je tu skvělá výprava, hrátky s kamerou a také spousta brutality a erotiky, ale bohužel to vše není slepeno dohromady propracovaným příběhem.

Děj stojí na hodně vratkých nohách, které se mu občas podlomí. Jednotlivé linky jsou někdy hodně zmatené a čas od času skoro nedávají smysl nebo ho dávají, ale jsou nudné. Čest autorům zachraňují snad jen některé povedené flashbacky.

Scénář se rozpadá do množství menších střípků, které občas fungují, ale nezapadají do sebe tak, aby tvořily jeden celek.

Díkybohu za herce

Na vodou seriál drží to, co patří už od počátku American Horror Story k jeho největším kladům. Herecké výkony. V tomto ohledu Hotel obstál i bez Jessicy Lange. Můžeme tu diskutovat o tom, zda si Lada Gaga Zlatý glóbus zasloužila a pravdou je, že některé z jejich konkurentek byly lepší, ale pravdou je, že odvedla slušnou práci.

A dokonce se neztratila ani mezi mnohem zkušenějšími kolegy. V seriálu se objevila spousta skvělých herců, ať už v hlavních nebo hostujících rolích. Vyzdvihnout by se dala hromada z nich, ale to bychom tu byli do zítra. Prostě a jednoduše, herci obstáli na výbornou a to i s ohledem na to, že jim scénář situaci zrovna neulehčil.

Ale i když jsem nikoho nechtěl zmiňovat, tak musím vyzdvihnout Denise O´Harea v roli transsexuální Liz Taylor. Ostatně, je to právě on, kdo hodně pomáhá působivosti závěrečného dílu, který je vystavěn hlavně kolem jeho postavy.

Finále této řady je o poznání klidnější a méně hraje na efekt a je to jen a jen dobře. Je spíše emocionálně laděné (i když ne extra sentimentální) a především se mu nějakým zázračným způsobem podařilo uspokojivě ukončit většinu dějových zápletek.

Stylové ale prázdné

Naneštěstí, většinu času platí to, že forma hodně výrazně vítězí nad obsahem. Je tu hodně nahoty, bizarních sexuálních scén, brutálních a šokujících vražd, takže pokud jde o vizuály, bude diváky spokojen. Ale k čemu je to platné, když jsou tyhle momenty navázané na hodně chatrný příběh.

Ale finále je jasným důkazem, že když se tvůrci krotí a soustředí se na vývoj postav a děj, funguje to velmi dobře.

Měl bych se také zmínit o novince této řady. To, že se objevují herci z předchozích řad (ale v jiných rolích), jsme očekávali. Stejně tak, že se ukáží postavy z minulých sezón. Ale tentokrát tvůrci přišli s tím, že si jeden (respektive dva) herec zahrál dvě postavy v jedné sérii. Je to poměrně zběsilé, ale proč ne.

I když, občas je to poněkud matoucí. Prohání se nám tu hromada hlavních i vedlejších postav a ještě se někteří z herců představí ve dvou rolích, je to slušný zmatek.

Ve zkratce:

Jedním slovem zklamání. A ne, není to proto, že Jessicu Lange "nahradila" Lady Gaga. Důvodem je to, že American Horror Story: Hotel hraje velmi silně na efekt, ale děj jako takový hodně pokulhává. Je roztříštěný a matoucí. Naštěstí je tu pár epizod (včetně finále), které jsou příběhově docela povedené. Seriálu ale zachraňují čest především herci, kteří opět odvádějí výtečnou práci.

Klady

+: Herecké výkony
+: Obrazově působivé
+: Liz Taylor

Zápory

-: Hraje se hodně na efekt
-: Roztříštěný a někdy nezáživný děj

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat