Recenze: Fear The Walking Dead S01E06 (The Good Man) - Finále první řady

Poslední díl udělal mílový krok. Je asi nejzáživnější z celé řady. POZOR, SPOILERY!!!

Opět se děj motá kolem rodin, které jsme už tak něj automaticky vsunuli do podvědomí jako nezbytnou součást příběhu. Všichni se společně vydají pro Lizu (Elizabeth Rodriguez) a Nicka (Frank Dillane), který si začíná uvědomovat, že tenhle týpek Victor (Colman Domingo) nebude jen nějaký ten kravaťák. Victor jim všem totiž může pomoct. Doktora Exnerová (Sandrine Holt) propustí Lizu, aby mohla odejít. Následně popraví všechny pacienty a čeká na zkázu. Nastává zmatek, ve kterém se shodou okolností všichni potkají v jedné chodbě. Victor přebírá veškerou iniciativu a společně s rodinami odjíždí do jeho domu na pobřeží. Travis (Cliff Curtis) a Madison (Kim Dickens) se mohou pro jednou starat jen sami o sebe a utužovat své manželství. Po příjezdu do domu dává Liza instrukce zbytku Salazarových, jak pečovat o rány, které utržili. Následně se vypaří jako pára nad hrncem. Toho si ale všimne Madison, což Lize hraje do karet. Liza se přizná Madison, že je kousnutá. Udělá to s hlavou vztyčenou a požádá Madison, aby jí prohnala hlavou kulku, protože Travise by to zničilo. Madison tak dlouho váhá až se objeví Travis. Samozřejmě, tuto nepříjemnou povinnost vzal opět na sebe. Victor nakonec vysvětlí, kdo je ona tajemná Abigail, o které mluvil.

Postavy:

Všichni mají své role a dle toho se také odvíjí celý díl. Konečně se jejich chování a počínání nezdá hrané, strojené a laciné. Co považuji za otřes, jsou některé kratičké dialogy (např. ten mezi Travisem a doktorkou Exnerovou). Travisův nadějeplný a odhodlaný tón vůbec neodpovídá tomu, co jim právě Exnerová řekla. Ale takový vzorový mučedník a hrdina Travis už asi je.


Ve zkratce

V dílu nazvaném příznačně The Good Man (Dobrý muž) se odehraje spousta akce a dále se zamotávajících okamžiků. Dominujícími postavami jsou Victor s Lizou, kteří se chovají jakoby se do tohoto zmatku narodili. O nervy šponující záběry, emocionálně vyčerpávající a napětí zvyšující momenty není žádná nouze. Spíš naopak, celá epizoda je jimi přehlcená až člověku připadá, že na samém konci je až nechutný klid. Ale bohužel nemáme žádnou jinou indicii toho, co se bude dít než onu jachtu, takže druhá řada nejspíše bude začínat pokusem o vstup na její palubu.

Dojem z celé řady:

Je očividné, že se produkce (hlavně scenáristé) stále snaží najít svůj styl, který bude silně odlišný od hlavní série. Jsem ráda, že se zde objevují zejména latinskoameričští obyvatelé a ušmudlaný zažloutlý styl celého seriálu je mi víc než příjemný. Jen bylo opravdu patrné, že v prvních 4 dílech se tvůrci stále hledají. Rozhodně je vizuální stránka osobitá, ale je potřeba propojit ji s postavami a dějem. Postavy zatím mají jen hrubé charakterové obrysy. Potěšilo mě ale, že jde o pohled na události apokalypsy z jiného koutu země než je tomu u hlavní série.

Nejlepší scéna z epizody ale i celé řady

Za všechny scény musím jednoznačně vybrat právě scénu, kdy Travis zastřelil Lizu. Dramatičnost, emoce, nálada, atmosféra, okamžik zobrazený v celistvém dojmu. To je filmařské umění.

Plusy:

+: Opět jsem velmi ráda, že Madison nedostala příliš prostoru, protože je jasné, že její postava je feministickou antiverzí Lori Grimesové. Madison je výrazná postava, která při delších sekvencích působí velmi otravně.

+:   Kostýmy. Ano, konečně kostýmy vypadají, tak jak by vypadaly i ve skutečnosti. Bravissimo!

+: Celkový vývoj událostí byl více než uspokojivý, vzhledem k prvním dílům

Mínusy:

-: Tvůrci zabili Lizu. Jedinou opravdu atraktivní postavu, která v podání Elizabeth Rodriguez mohla být skutečně silným přeživším

-: Nick nedostal v této epizodě skoro žádný prostor. Dost mi chyběly jeho očividné, ale "nutné", postřehy. Celý díl jsem čekala, že nějaké tajemství života zazní právě z jeho úst

-: Nicneříkající konec

Hodnocení: 85%
Sdílej na Google+

Autor: Sandra De Santa

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat