Arabští umělci si stěžují: "Seriál Homeland je rasistický"

A máme tu další aféru.

Populární série Homeland/Ve jménu vlasti je kontroverzní už od počátku. Téma terorismu je hodně tenkým ledem. A není tak divu, že je s projektem čas od času spojena nějaká menší či větší aférka. Za tou nejnovější stojí trojice mužů Caram Kapp, Heba Amin a muž známý jako Stone.

Jde o pouliční umělce, kteří byli najati štábem Homelandu, aby na kulisy, které mají představovat Sýrii, nastříkali nepolitické graffiti.

A přání filmařů bylo vyslyšeno, nápisy na zdech byly opravdu nepolitické, objevily se fráze jako Homeland je vodní meloun/Homeland NENÍ seriál a také Homeland je rasistický.

Proč se umělci rozhodli pro takovou výzdobu? Jednoduše proto, že se jim nelíbí, jak seriál znázorňuje arabský svět.

"Byli příliš zaneprázdnění, aby nám věnovali pozornost. Z jejich pohledu je arabské písmo pouze vizuálním doplňkem, který dotváří hororově-fantaskní vizi Středního východu, poutač, který dehumanizuje celý region na nelidské figurky v černých burkách a v téhle řadě navíc i uprchlíky. Jde o nepřesné a velmi neobjektivní znázornění Arabů, Pákistánců a Afghánců, stejně jako nechutné znázornění měst Bejrút, Islámabád - a celkově takzvaného muslimského světa. Homeland buduje rozpor mezi fotogenickými, obvykle bělošskými, především americkými ochránci a padoušskou a zaostalou muslimskou hrozbou."

Pánové připustili, že seriál je kritický i k morálce americké vlády, ale jedním dechem dodávají, že ne bez toho, aniž by nám podsouval rasismus, který pramení z toho, v jaké době se aktuálně nacházíme.

K situaci se vyjádřil výkonný producent seriálu Alex Gansa, který překvapil:

"Kéž bychom si všimli těchto nápisů dříve, než se dostaly do vysílání. Nicméně, Homeland se vždy snažil o to, aby byl svým způsobem podvratný a vyvolal diskusi, nemůžeme si pomoci, ale obdivujeme tenhle akt umělecké sabotáže."

Očividně to filmaři berou s nadhledem a nedělají z toho až tak velký problém. A to je přístup, který je určitě fajn.

Co na celou situaci říkáte?

Zdroje: TVline, Deadline
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat