Recenze: Continuum S04E01 (Lost Hours) - Čtvrtá a finální řada sci-fi o cestování v čase odstartovala. Jak?

Vypadá to na důstojné rozloučení? POZOR, SPOILERY.

Sci-fi seriál stanice Showcase nazvaný Continuum je sympatickou podívanou. Sympatickou ale poměrně dějově komplikovanou. Často je náročné orientovat se v příběhu. Cestuje se tu v čase a pracuje s alternativními dějovými liniemi, což zavání průšvihem v podobě nelogičností.

Continuum na tom v tomto ohledu není špatně, daří se mu vyhýbat přehnaně velkým kiksům, pokud se bavíme o logice, na druhou stranu není výjimečné, že je scénář natolik překombinovaný, že se v něm divák jednoduše ztratí.

Před sledováním čtvrté řady (která bude poslední a bude mít jen šest dílů oproti deseti respektive třinácti, na což jsme byli zvyklí z předchozích sezón) tak doporučuji podívat se na předchozí epizody.

Na začátku prvního dílu čtvrté řady se sice dočkáme klasického sestřihu "Viděli jste", ale pokud nemáte paměť jako slon, tak vám to stejně stačit nebude.

Epizoda Lost Hours začíná přesně tam, kde skončila třetí řada. Na scénu vstoupí šestice vojáků v hypermoderních oblecích, kteří jdou Kieře ihned (Rachel Nichols) po krku.

A když to naše milá hrdinka pořádně schytá, probudí se ve své době, obejme ji její malý synek, prostě doják. Samozřejmě nejde o realitu, ale o obranou reakci CMR (čip, který z nositele dělá chodící počítač) při hrozícím zraněním mozku.

Kira je z toho nepřekvapivě rozhozená a chce se dostat domů. V minulých dílech už jsme její snahu o návrat do své doby tolik neřešili (a mně to vyhovovalo), ale tato malá epizodka nás posílá zpět na začátek seriálu, kdy toužila po své rodině. Na jednu stranu se jí nemůžeme divit, na tu druhou už je to ohraná písnička, která začíná být dost nudná.

Pomsta je sladká

Ale nebylo by to Continuum, kdyby šlo o jedinou příběhovou linku. Je jich tu několik. Další se týká například Aleca (Erik Knudsen), který nehodlá nechat bez odezvy to, že ho Kellog (Stephen Lobo) obral o jeho společnost. Sympatické je, že Kellog tentokrát přijde o svůj klasický klid a ukáže drápky. A jde z něj docela hrůza.

Do dění se nám zapojí dalších několik postav a frakcí, každá logicky sleduje své cíle. A upřímně řečeno mě zajímá, jak zvládnou tvůrci uspokojivě ukončit tolik příběhů v pouhých pěti následujících dílek.

Nebylo by vůbec od věci zbavit se pár hráčů a soustředit pozornost na jen některé z nich. Tahle je dění opravdu dost matoucí. Je sice pěkné, že není jasné, kdo pro koho dělá, jaké má postranní úmysly a podobně, ale když skoro u žádné z hromady postav netušíte, na čem jste, je to dost zmatené.

Akce fajn, triky ne

Lost Hours jsou docela akční epizodou. Kromě pár přestřelek se dočkáme i jednoho pěkného souboje Emily (Magda Apanowicz) s jejími únosci, ale zatímco tyhle scény potěší, tak triky na tom nejsou zrovna nejlépe. Je tu řeč především o zpracování futuristických obleků jednotky vojáků, která se objeví hned na počátku. Speciální efekty vypadají jako z nějaké pár let staré videohry.

Ve zkratce:

Dějově byla čtvrtá řada Continuua rozehrána zajímavě. Ale obávám se toho, že na to, že mají tvůrci k dispozici už jen pět dílů, si ukousli moc velké sousto. Bude hodně náročné uspokojivě ukončit tolik příběhových linek. Pozitivem první epizody je akce, naopak triky by si ještě nějakou péči zasloužily. I přes několik výtek ale začala finální sezóna slušně.

Klady:

+: Akce
+: Několik zajímavých dějových linií
+: Nenávistný Kellog

Zápory:

-: Triky
-: Sentimentální Kira chce zase domů
-: Příběh je někdy přeplácaný

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE