Proč Netflix nechce dovolit stahování nabízených filmů a pořadů? Protože jsou diváci líní a neschopní

Dost svérázná argumentace jednoho ze šéfů Netflixu.

U nás stále ještě nemají streamovací společnosti úplně pevnou pozici, ale v USA si bez firem jako Netflix už asi lidé neumějí představit večer. Zaplatí si za pořad dle svého výběru a pak ho streamují (sledují online). Není nutné spoléhat na nabídku televizních stanic.

Mezi konkurenty Netflixu patří také Amazon, který nedávno oznámil, že umožní předplatitelům stažení zaplacených seriálů a filmů, aby si je mohli užívat i ve chvíli, kdy zrovna nejsou připojení k internetu.

A co na to Netflix? Jeden z jeho šéfů Neil Hunt má hodně svérázné vysvětlení, proč podobný krok nechystají:

"Jedna věc, kterou jsem se naučil, je to, že když nabídnete možnost výběru, některé lidi to ochromí, protože nevědí, zda to chtějí udělat nebo ne. Zní to opravdu hloupě a prospěchářsky, ale faktem je, že je to pravda. Je to takzvaný ´Paradox volby´, podívejme se například na experiment s džemem - pokud dáte do uličky v supermarketu jahodový, meruňkový a ostružinový džem a přesvědčíte lidi, aby se do dané uličky vydali a ochutnali některý z džemům, možná si nějaký koupí. Ale pokud se rozhodnete přidat citrónový, pomerančový, ostružinový a grapefruitový, navýšením možností nezvýšíte počet lidí, kteří si některý vyberou, ale půjde o jiný případ. Někteří lidé si nevyberou nic."

Paradox volby skutečně existuje, ale upřímně, působí to jako podceňovaný diváků. Přece jen, většina z nich by asi ocenila mít možnost stáhnout si svůj oblíbený seriál a podívat se na něj kdykoliv a kdekoliv, nejen v době, kdy jsou online.

Hunt ke kroku Amazonu dodává:

"Nemyslím si, že je to velmi důležitá věc. Věřím, že je to něco, co plno lidí žádá. Uvidíme ale, jestli je to něco, co bude hodně lidí používat. Bezpochyby to přidává výraznou komplexnost vašemu životu na Amazon Prime - musíte si zapamatovat, že chcete stáhnout danou věc. Nebude to okamžité, budete muset mít správnou formu úložného prostoru ve svém zařízení, budete to muset organizovat a nejsem si jistý, že se k tomu lidé donutí a že stojí za to nabídnout takovou úroveň komplexnosti."

Ne, pořád se Huntovi nedaří přesvědčit nás, že umožnění stahování obsahu streamovacích společností má více nevýhod než výhod. Nám se krok Amazonu velmi líbí, co vám? A jen tak pro zajímavost, kdyby tu působilo více streamovacích společností s obsáhlejší knihovnou pořadů a filmů, využívali byste jejich služeb?
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE