Čo bolo, to bolo: Stargate: Atlantis - Pojďme si zavzpomínat na spin-off k Hvězdné bráně. A jak se změnili herci od dob natáčení?

Uplynulo jedenáct let od premiéry druhého seriálu s nálepkou Hvězdná brána.

Seriál Hvězdná brána: Atlantida odstartoval v roce 2004 a na obrazovkách se udržel pět let, tedy do roku 2009. Dočkal se pěti řad a kulatých sta epizod. Natáčení probíhalo v Kanadě, konkrétně ve Vancouveru.

Původně se počítalo také s tím, že vznikne film Stargate: Extinction, který poputuje na DVD, ale z toho nakonec sešlo.

Nápad na vznik nového seriálu vzešel od producentů původní Hvězdné brány Brada Wrighta (který je také jedním z duchovních otců dobrodružství SG-1) a Roberta C. Coopera. Původně to vypadalo, že bude seriál zrušen po páté řade a tak dvojice začala uvažovat o filmu. Nakonec se ale seriál přesunul ze stanice Showtime na Sci Fi Channel, kde si vedl dobře, takže se idea na film ocitla v šuplíku a místo toho se začalo přemýšlet o novém seriálu.

V sedmé řadě Hvězdné brány, konkrétně v (dvoj)epizodě Lost City pak odstartoval příběh spin-offu Hvězdná brána: Atlantida, který dostal zelenou v listopadu roku 2003. Projekt se na obrazovce objevil 16. července 2004 a začal skvěle, pilotní epizoda Rising přilákala k obrazovkám rekordní počet 4 milionů diváků. Toto číslo se seriálu už nikdy nepodařilo překonat.

Ke zrušení série došlo v srpnu 2008, kdy bylo oznámeno, že pátá řada bude poslední. A začalo se pracovat na cca dvě hodiny dlouhém filmu. Počítalo se s tím, že pokud uspěje, dočkáme se dalších. V roce 2009 byl dokončen scénář k filmu, který nesl název Stargate: Extinction a plánovalo se, že natáčení začne na konci roku 2009. Nikdo k tomu nedošlo, protože se společnost MGM dostala do finančních problémů.

Později se znovu začalo mluvit o vzniku filmu nebo šesté řady, ale situaci zkomplikoval bankrot MGM v listopadu 2010. Práva na Hvězdnou bránu získalo Spyglass Entertainment, které ale pozornost zaměřilo na pokračování Emmerichova filmu a ne seriály z universa Hvězdná brána. 

Fandové Stargate: Atlantis si ale mohli další příběhy užít například díky knihám, kterých vyšlo celkem dvanáct.

Zajímavosti z natáčení:

* Jako inspirace posloužil jiný sci-fi hit Star Trek: Voyager (v tom si mimochodem zahrál Robert Picardo).

* Postava Rodneyho McKaye (David Hewlett) byla zvolena jednou z nejotravnějších postav v televizi

* Jen dva herci se objevili ve všech sto epizodách a to David Hewlett a Joe Flanigan (John Sheppard)

* Výzbroj, kterou nosil tým ve Stargate: Atlantis jsou taktické vesty Blackhawk Omega

* Hvězdná brána byla vytvořena z gumy

* Určitou dobu hrál všechny mužské Přízraky (Wraithy) jeden herec a to James Lafazanos

* Ve dvacáté epizodě páté řady dojde řeč na loď původně nazvanou Phoenix, která byla přejmenovaná na General Hammond a to jako pocta generálu Hammondovi, který zemřel (stejně jako jeho představitel Don S. David) na infarkt.

* Jen tři herci z deseti představitelů hlavních rolí byli Američané (Joe Flanigan, Robert Picardo a Jason Momoa)

* Postava doktora Radka Zelenky skutečně mluvila i v originále česky. Postavu si zahrál český rodák David Nykl, který byl v roce 2005 nominován na cenu Leo Award za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli v dramatickém seriálu.



Jak vypadali herci tehdy a jak vypadají teď?

Joe Flanigan (John Sheppard)


Torri Higginson (Elizabeth Weir)


Rachel Luttrell (Teyla Emmagan)


Rainbow Sun Francks (Aiden Ford)


David Hewett (Rodney McKay)


Jason Momoa (Ronon Dex)


Paul McGillion (Carlson Beckett)


Amanda Tapping (Samatha Carter)


Jewel Staite (Jennifer Keller)


Robert Picardo (Richard Woolsey)

Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE