Recenze: Hra o trůny S07E02 (Stormborn) - Politikaření, bitva, slušná porce brutality i trocha sexu

Už se to rozjíždí. POZOR, SPOILERY!!!

První epizoda (recenze) sedmé řada Game of Thrones začala docela pozvolna. Nebyla sice nudná, ale tempo nebylo dechberoucí.

A nejprve se zdá, že podobně na tom bude i druhý díl, ale žádný strach, konečně dojde i na slušnou porci akce.

Nejdříve nás ale čeká politikaření. A ne, neděste se, není to tak nudné a úmorné jako záběry z poslanecké sněmovny.

Už jen prvních pár minut, ve kterých Daenerys (Emilia Clarke) řeší s Varysem (Conleth Hill) jeho loajalitu, je skvělých. Díky inteligentně napsaným štiplavým dialogům s pádným argumenty člověk musí hltat každé jejich slovo.

Následně se dokonce začne řešit to, že Daenerys povolá Jona Snowa (Kit Harington), protože podle Tyriona (Peter Dinklage) a Melisandre (Carice Van Houten) jde o někoho, s kým by si měla za bouře zrozená královna draků promluvit.

Jednotlivé dějové linky se sympaticky proplétají a jak bylo slíbeno, setkávají se a budou setkávat osoby, u kterých byste to asi před pár lety nečekali. A je to jedním slovem "vzrůšo".

Stejně tak je vzrůšo to, že se asi brzy dočkáme znovushledání dětí Starkových, což je asi moment, na který mnozí čekali.

Ovšem, situace by se mohla zkomplikovat, protože Sansa (Sophie Turner) čím dál více oponuje Jonovi a otázkou je, jestli se dokáží časem shodnout nebo si půjdou po krku. A jelikož známe tvůrce Game of Thrones, asi se dá tušit, která možnost je pravděpodobnější. Ale nejsem si jistý, že je to dobrý krok.

Tarlyovi jsou důležitější a důležitější

Co mi dělá radost je, že se rod Tarlyů stává čím dál výraznějším. Nejen, že Sam (John Bradley) má více prostoru, ale i jeho drsný otec Randyll (James Faulkner) zřejmě sehraje důležitou roli v blížícím se střetu královen.

Mimochodem, potěšilo mě, že se v roli Dickona Tarlyho představil Tom Hopper ze skvělého seriálu Black Sails. Dickona původně hrál Freddie Stroma, ale ten byl časově zaneprázdněn a Tom je více než důstojnou náhradou. I když zatím neměl moc prostoru.

Obecně jsme tentokrát v Králově přístavišti nestrávili příliš času, ale nevadí, určitě si ho v následujících pěti epizodách užijeme více než dost. A navíc, oněch pár minut nebylo zbytečných, bylo nám ukázáno, že draci nejsou neporazitelní a to je důležitá informace pro budoucí vývoj.

V novém dílu také došlo na akci, konkrétně je řeč o námořní bitvě. Ta byla docela komorní. Bylo nám naznačeno, že jde o střet mnoha lodí, ale v podstatě se souboj odehrával jen na jedné a jak už je ve Hře o trůny zvykem, byl slušně brutální a neuhlazený.

Euron (Pilou Asbæk) se opět předvedl jako psychopat, Theon (Alfie Allen) jako srab (pokud tedy nemá nějaký plán B) a Yara (Gemma Whelan) ukázala, že v rodině má kalhoty ona.

Mimochodem, do akce se zapojila i skupinka sester známá jako Píseční hadi a už nějakou dobu si lidé stěžují na to, že příběhové linky z Dorne nejsou nic moc a jejich osud to jen a jen potvrdil. Tvůrci bez milosti dvě členky skupiny odpravili, třetí skončila v zajetí.

Skoro to vypadá, že než aby se scenáristé snažili trošku vylepšit dějové zápletky postav z Dorne, tak je raději nechají zemřít. Ale alespoň se slečny předvedly jako zkušené bojovnice a daly Euronovi pořádně zabrat.

Také mě docela překvapilo, že si nikdo nevšiml, že se blíží flotila lodí. Dobře, bylo v to v noci, ale i tak bylo zarážející, že se hromada plavidel dostala do vzdálenosti pár desítek metrů, aniž by je někdo zaznamenal.

Jako pohlazení po duši pak působila milá, ale ne laciná erotická scéna mezi Šedým červem (Jacob Anderson) a Missandei (Nathalie Emmanuel). Trošku nefalšované lásky (i když fyzicky docela komplikované) v té vší temné atmosféře bodlo.

Klady

+: Pravděpodobné setkání Jona a Daenerys
+: Skvělé dialogy
+: Tarlyovi jsou v kurzu

Zápory

-: Příliš rychlý konec Písečných hadů

Verdikt:

Svižná epizoda plná zábavného politikaření, setkávání postav, u kterých byste to v minulosti asi nečekali a třešinkou na dortu je drsné akční finále. Nebýt uspěchaného konce Písečných hadů, není si na co stěžovat.

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat