Recenze: Iron Fist S01E01 - Je Iron Fist opravdu mnohem horší než Daredevil, Jessica Jones nebo Luke Cage?

Jak odstartoval poslední seriál před Defenders?

Je to za námi, poslední sólový seriál ve spolupráci Marvelu a Netflixu, než dojde na týmovku Defenders. A Iron Fist schytal největší kritiků ze všech dosud vyšlých projektů.

Upřímně jsem to už před premiérou čekal, Iron Fist se z celé čtveřice (kterou tvoří ještě Daredevil, Jessica Jones a Luke Cage) nejméně drží při zemi, nebojí se výrazných nadpřirozených motivů a na rozdíl od kolegů, Iron Fistovy schopnosti nevycházejí z vědeckého pokusu nebo nehody s radioaktivním odpadem, ale mají mystický původ.

A to asi není úplně všem po chuti. Pravdou ale je, že tohle nakonec není důvod, proč dostal Iron Fist za uši. Trpí jiným neduhy.

Většina recenzentů se shodla na tom, že jde o nejhorší projekt ze čtveřice zmíněných seriálů a pokud budu soudit podle prvních dílů, tak ano, startovní epizoda Iron Fista je nejméně povedená. Ale to neznamená, že jde o vysloveně špatnou podívanou. Předchozí seriály nasadily laťku vysoko, takže byl nelehký úkol se jim vyrovnat a Iron Fist to nezvládl.

Tempo? Opět pomalé

Stejně jako kolegové, i Iron Fist začíná pomalu. Tempo je hodně pozvolné a já na to byl připraven. Potěšilo mě, že se zatím seriál příliš nešťoural v tom, co se dělo s Danny Randem (Finn Jones) poté, co ztroskotalo letadlo s ním a jeho rodiči v Himálajích. O minulosti hlavního hrdiny jsme se dozvěděli skrze pár krátkých útržků a stačilo to.

Iron Fist začíná ve chvíli, kdy se Danny vrací do New Yorku zhruba patnáct let po nehodě a stejně jako on je v šoku z toho, co vidí, jsou ostatní v šoku z toho, že vidí jeho. A samozřejmě nikdo nevěří, že je to skutečně mladý Rand.

Předchozí seriály nezačaly tím, že by hned šláply na plyn, ale zvládly mě navnadit na to, co přijde. Iron Fistovi se to zatím příliš nedaří. Děj mi spíše připomíná telenovelu, která ale postrádá pořádné drama. Dojde na jeden či dva "šokující" momenty, ale nejsou tak úderné, aby vám z nich spadla čelist na zem.

Nemůžu říct, že bych se přímo nudil, ale ani jsem pilotní epizodu zrovna hltal. Scénář by si prostě zasloužil ještě nějakou péči.

Nejlepšími okamžiky byly ty, kdy se na scéně ocitl Danny společně Colleen Wing (Jessica Henwick). Byla mezi nimi sympatická energie a z Colleen se klube zajímavá postava a je také velmi zahrána.

Když už jsem u obsazení, tak někteří hlásají, že jim Finn v ústřední roli příliš nesedí. Já se řadím do opačného tábora. Mně se naopak jako Iron Fist líbí. Charisma má, smysl pro humor mu nechybí, jen je pravda, že měl Finn asi trošku víc zabrat v posilovně, je to takové vyžlátko. Ne, že bych čekal, že bude stejná "korba" jako komiksová verze, ale pár kilo svaloviny navíc by asi neuškodilo.

Jsem také rád za to, že do role Warda Meachuma byl vybrán Tom Pelphrey, kterého jsem si oblíbil už v Banshee. Tady ale hraje poměrně zápornou postavu, ale Tomovi očividně jdou i slizouni.

Akční scény jsou zklamáním

Jestli mě na první epizodě opravdu něco zklamalo, tak akce. Přežil bych to, že je jí málo. Nepotřebuji, aby se někdo mlátil hlava nehlava každé dvě minuty, ale choreografie soubojů je přinejlepším průměrná.

S tím, co bylo k vidění v Daredevilovi, to není vůbec srovnatelné a to je rozhodně velmi nemilé překvapení s ohledem na skutečnost, že Iron Fist je nejlepším bojovníkem ze čtveřice komiksových hrdinů. Od seriálu, jehož ústřední postava je velmistr kung-fu, čekáte víc, než pošťuchování, které připomíná něco, co předvádí studenti karate po pár měsících tréninku.

A navíc, když se schyluje k potencionálně dechberoucí scéně Colleen vs Danny, tak z toho nakonec nic není. Hanba.

Iron Fist nezačal tak špatně, jak jsem se bál (recenze opravdu nechválily), ale srovnání s kolegy nesnáší úplně dobře. A to bez ohledu na zajímavé obsazení.

Verdikt:

Není to vysloveně nepovedený start, ale první epizoda postrádá pořádný dramatický nádech, akční scény jsou průměrné a šokující okamžiky nejsou tak šokující, jak by si asi tvůrci přáli. Je tedy faktem, že Iron Fist nabídl nejslabší začátek ze všech čtyř seriálu od Marvelu/Netflixu.

Klady

+: Obsazení je fajn
+: Colleen si zamilujete

Zápory

-: Akční scény by mohly a měly být mnohem lepší
-: Chybí tomu náboj

Hodnocení: 65 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat