Recenze: Živí mrtví 7x04 (Service) - Nová epizoda vás ze židlí nezvedne

Kde je kruci nějaká zombie akce?

Odvysílány byly už čtyři díly sedmé řady The Walking Dead a nebudu tvrdit, že nebyly zajímavé. Každá měla, co nabídnout, ale v žádné z nich jsme se nedočkali zajímavější akční scény. Nemám vysloveně problém s tím, že se tvůrci snaží dát publiku jasně vědět, že jejich seriál není jen o nekončícím masakrování nemrtvých, ale že důležitou roli hrají postavy a psychologické elementy. Jenže za sebou máme čtvrtinu sedmé série a pořád nám nebyla nabídnuta žádná pořádná zombie řezničina.

Nový díl nazvaný Service se točí kolem Negan (Jeffrey Dean Morgan), který se přijel představit do Alexandrie. A očekávatelně těm, kteří ho neznají, dal vědět, že je lepší ho poslouchat a šoupat nohama.

Ukazuje se, že tvrzení o tom, že je Negan sice sociopat, ale má svá pravidla, která svým způsobem dávají smysl, nebylo daleko od pravdy. Negan na každém kroku přesvědčuje lidi, že pokud se budou řídit jeho zákony, bude jim dovoleno přežívat.

Není to tedy stoprocentní záporák, ale hodně rázný diktátor, který velmi rád dávají svým "poddaným" najevo, kdo je tu šéf. V této epizodě především Rickovi (Andrew Lincoln), který přišel o veškerou svou vzdorovitost, což si Negan vychutnává plnými doušky.

A zatímco se z Ricka stává tak trochu slaboch, jiní lidé začínají vystrkovat růžky. Hlavně Rosita (Christian Serratos). To mě velmi těší, protože dosud hrála spíše druhé housle, ale vypadá to, že tentokrát více promluví do dění.

Je patrné, že dříve nebo později někomu rupnou nervy a nevydrží útlak Negana, ale zatím se zdá, že budeme pár dílů sledovat, jak pro něj obyvatelé Alexandrie dělají, co mu na očích vidí.

Jsem hodně zvědavý na to, kdo bude iniciátorem vzpoury, která zákonitě musí přijít. Mohla by to být právě Rosita nebo třeba Michonne (Danai Gurira), která také není spokojená s tím, co se děje, ale kvůli Rickovi se krotí.

Na jedné straně Ricka chápu, viděl smrt svých dvou přátel, která byla výsledkem rebelie proti Neganovi, ale na té druhé se mi hodně špatně věří tomu, že někdo, kdo se vždy s takovou vervou postavil proti tyranům, takhle rychle hodí flintu do žita.

Tvůrci v každém druhém rozhovoru hlásají, že sedmá řada bude o zlomení muže, který zatím pevně držel otěže ve svých rukou, ale působí lehce neuvěřitelně, že to Rick tak rychle vzdal. Tiše doufám, že se vzpamatuje z prvotního šoku a uvědomí si, že takhle se dlouhodobě žít nedá.

Utěšující je, že jsme viděli pár náznaků toho, že Rick přemýšlí o tom, že by se Negana vrhnul. Ale vždy se stáhl.

Možná to byl test ze strany Negana, jestli je v Rickovi ještě jiskřička vzdoru, možná Negan věří tomu, že Ricka zlomil natolik, že bude jeho naprosto poslušný poskokem. Ať už tak nebo tak, jeho provokování Ricka byl roztomile nesnesitelné a efektivně u diváků povzbuzuje nenávist vůči Neganovi.

Dwight není zrovna sympaťák

Přestože nejvíce pozornosti bylo věnováno Neganovi a Rickovi, svých patnáct minut slávy dostal i Dwight (Austin Amelio). Přiznám se ale, že jsem z toho trochu zmatený. V předchozím dílu nám byl Dwight prezentován jako někdo, kdo není naprostým padouchem, ale je v něm i kousek lidskosti. Tentokrát se choval jako stoprocentní zloduch.

Nejsem si tak jistý, co je cílem tvůrců. V jednu chvíli se snaží vyvolat k Dwightovi určité sympatie, v další chtějí, abychom ho nesnášeli (což se jim v mém případě docela povedlo).

Epizoda Service byla poměrně dlouhá (bez reklam cca 60 minut), ale dějově docela líná. Hlavním cílem bylo více se věnovat vztahu Negana a Ricka. Nebylo to nezábavné, ale opravdu by to chtělo tak dlouhý díl trošku zpestřit nějakou akcí. Jedna akčnější scéna tu byla, ale oproti tomu, co jsme zvyklí vídat, to bylo jen takové pošťuchování.

Zatím se u sedmé řady vysloveně nenudím, ale pokud tvůrci v příštích epizodách trošku nešlápnou na plyn, mohl bych začít při sledování trochu zívat.

Ve zkratce:

Epizoda Service je hlavně a především o tom, ukázat, kde stojí Negan a kde Rick. Sledovat vývoj jejich vztahu není nezábavné, ale opravdu by bylo na místě nabídnout pár akčních scén. The Walking Dead sice není jen zběsilou zombie akcí, ale neuškodí, když se čas od času nějaká objeví. V Service jsme se toho ale nedočkali.

Klady

+: Neganovo provokování Ricka
+: Rosita se začíná projevovat

Zápory

-: Už by to chtělo nějakou pořádnou akci
-: Není jasné, co si máme myslet o Dwightovi

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat