Recenze: Westworld S01E01 (The Original) - Je extrémně drahý seriál od spolutvůrce Temného rytíře taková pecka, jak se doufalo?

Dlouho očekávaná podívaná je tu.

O nové verzi filmu Westworld z roku 1973 se uvažuje doslova desítky let, ale až teď se povedlo nápad realizovat. Ale pokud bych hodnotil Westworld jen podle tvůrčího týmu a obsazení, pak bych mohl už před zhlédnutím prohlásit, že čekání stálo za to.

Duchovním otcem seriálu je Jonathan Nolan (společně s Lisou Joy), bratr režiséra Christophera Nolana. Pánové mají na kontě například Temného rytíře nebo Dokonalý trik, jinak řečeno jsou šikulové.

Kromě toho, s produkcí pomáhá J.J. Abrams (Star Wars: Síla se probouzí, Star Trek), což je specialista na sci-fi žánr a nakonec je nutné zmínit, že filmová podoba z roku 1973, u které se seriál inspiroval, vychází z knihy legendárního Michaela Crichtona (Jurský park).

Bylo tak skoro nemožné, aby tohle nedopadlo dobře. A dopadlo, ovšem, pokud čekáte, že vás první epizoda podívané, která vyšla na cca 100 milionů dolarů, usadí na zadek, asi vás trochu zklamu.

Westworld na to jde zvolna, první epizoda není natřískána jedním zvratem za druhým, ale filmaři volí méně okatou metodu. Skrze jemné náznaky ukazují, že se schyluje k něčemu většímu (člověk by neřekl, jak významnou roli může mít i obyčejná moucha).

Scenáristé nabízejí divákovi drobky, které dávají vědět, že někdo pomalu rozehrává velkou hru, ale o té se v první části příliš nedozvíme.

Zjistíme ale to, že existuje jakýsi zábavní park ve stylu Divokého západu, kam se jezdí bavit bohatí turisté. A pod slovem bavit si představte všechno od obyčejného posedávání v salónu, přes sexuální hrátky s místními prostitutkami až po přestřelky nebo vraždění pro zábavu.

Kolty proklatě nízko

Park je účelně prezentován jako hodně kýčovité místo, které evokuje staré westerny. Máme tu čestné hrdiny, zjizvené záporáky, ráznou bordelmamá atd. atd., jednoduše klasické postavy z filmů o Divokém západě. A jde o záměr.

Westworld plný klišé je v kontrastu s děním za oponou, centrálou, která dohlíží na chod parku. V té najdeme několik hodně svérázných postav, které se starají o to, aby vše šlapalo jako hodinky. Zaměstnanci Westworldu jsou ve většině případů napsáni hodně zajímavě (mou favoritkou je zatím Theresa Cullen) a pokud to scenáristé nezpackají (což nečekám), můžeme se těšit na postavy, které budou nejen dobře napsány, ale i zahrány.

To platí i pro většinu obyvatel Westworldu, i v tomto případě se castingoví pracovníci vytáhli a obsadili několik kvalitních herců. Od veteránů jako je Ed Harris až po nadějné "nováčky" jako Shannon Woodward.

Samozřejmě musím zmínit Anthony Hopkinse, jako představitele tvůrce celé myšlenky Westworldu a Evan Rachel Wood jako ústřední "androidí" hrdinku. Obsadit je byla sázka na jistotu.

Trošku zdlouhavé

A právě zajímavě rozehrané osudy postav a obsazení jsou nejvýraznější klady první epizody. Tedy ještě společně s působivými vizuály, některé záběry exteriérů jsou dechberoucí. Obecně vypadá první díl velkolepě a není divu, že vyšel na 25 miliónů dolarů.

Musím se ale přiznat, že mě zaskočilo, jak málo úderný začátek Westworldu byl. Slyšel jsem zvěsti o extrémní brutalitě, ale snad jen jedna scéna byla trošku odvážnější, pokud se bavíme o násilí, jinak byla první část docela umírněná.

Malinko mě zklamalo i tempo. Epizoda The Original má téměř 70 minut, ale ve zhruba 40 - 45 z nich se toho stane velmi málo. Nemám nic proti postupnému budování atmosféry a nevyžaduji 69 minut přestřelek a sexuálních scén, ale některé momenty se táhnou jako nudle z nosu. Možná by neuškodilo nechat ještě trochu materiálu na podlaze střižny.

Pro mě nebyl první díl tak úchvatný, jak jsem doufal, ale byl natolik povedený, abych měl chuť sledovat seriál dál. A jen doufám, že k podobnému názoru dojde více lidí, protože s ohledem na nemalý rozpočet bude muset být sledovanost více než slušná. Však víme, jak dopadl podobně drahý Vinyl.

Ve zkratce:

První epizodě Westworldu by neuškodila malinko větší svižnost, ale díky nádherným záběrům krajiny, výtečnému obsazení a scénáři, který vám vše neservíruje na stříbrném podnose, ale sází spíše na malé ale zajímavé náznaky blížících se událostí, stojí premiérový díl za zhlédnutí.

Klady

+: Obsazení
+: Záběry exteriérů
+: Pocit, že se blíží něco velkého

Zápory

-: Místy docela zdlouhavé
-: Seriál by mohl být o něco drsnější

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat