Recenze: MacGyver S01E01 (The Rising) - Nic co byste už stokrát neviděli, ale koukat se na to dá

Akčnější verze Ládi Hrušky je zpátky.

Předpokládám, že seriál MacGyver, který běžel v letech 1985 až 1992, vám představovat nemusím. Je to onen pořad, jehož ústřední hrdina v podání Richarda Deana Andersona dokázal z obalu ze žvýkačky vyrobit rogalo. A bez ohledu na slušnou míru přepálenosti a absurdity se ze seriálu stal slušný hit. 

Bylo tak překvapivé, že se nová verze objevuje až 24 let po konci původního projektu. Přišla s ním stanice CBS (původní podoba běžela na ABC). 

Přestože je nový MacGyver oficiálně označován za reboot, dá se říct, že jde také částečně o prequel, protože se vydáme do doby, kdy byl MacGyver (Lucas Till) ještě mladík a rozkoukával se. 

Jinak ale zůstává více méně vše při starém. MacGyver (jeho křestní jméno Angus, stejně jako hlavní hrdina, používat nebudu) je charismatický a především velmi vynalézavý chlapík, který má odpor ke zbraním a spíše spoléhá na své rozumové schopnosti. 

Nový MacGyver je samozřejmě o něco více "cool", je to takový frajírek-playboy s ostrým jazykem a zručnýma rukama. Prostě mladší verze MacGyvera, divočejší a akčnější. 

Tentokrát diváka navíc i poučí, protože, pokud provádí nějaký kousek, popisuje, jak to dělá, co se děje atd.. Divák se tak nenásilným způsobem dozví zajímavá fakta, které při hodině chemie a fyziky asi ignoroval. 

Pravda, opět se tu příliš nedržíme při zemi, seriál je místy dost přitažený za vlasy (opravdu je tak snadné ošálit skener dlaně?), ale není to až tak šílené, aby se člověk válel smíchy po zemi. A můj dojem je, že minimálně první díl je o poznání méně přehnaný než původní seriál. 

Bezva ale neoriginální tým

První epizoda je svižná, nemá příliš nudných míst, akce je dostatek a je docela přehledná, i když tvůrci experimentují s úhly kamery. Sice se mi moc nelíbily exploze (možná se pletu, ale zčásti byly digitální), ale jinak jsem byl s akční složkou spokojený. 

Stejně tak se složením týmu. Ten je sice neoriginální, až to bolí (charismatický sarkastický exvoják, drsná hackerka, která si myje vlasy asi tak jednou za půl roku, sexy a nebezpečná šéfová), ale to se dá přehlédnout díky tomu, že chemie mezi jeho členy funguje na výbornou (nebo spíše chvalitebnou). 

Je to vlivem scénáře (škádlení a vtípky se docela povedly), ale zčásti také díky představitelům hlavních rolí, ke kterým nemám moc výhrad. Až na Sandrine Holt, tu mám sice rád, ale v prvním dílu působila dost nevýrazně. Někteří lidé pak měli výhrady k Lucasovi a ano, není to Richard Dean Anderson, je výrazně jiný, ale nemůžu říct, že by se mi roli MacGyvera nelíbil. I když, dokážu pochopit, že jeho styl nesedne každému.

Když už jsem se zmiňoval o ne zrovna originálním pojetí postav, tak faktem je, že scenáristé si obecně moc nelámali hlavu s tím, aby se vyhnuli různým klišé. Vlastně je pilotní epizoda přehlídkou těch nejokoukanějších zápletek, které si jen umíte u akčních seriálů představit. 

Hrozba biologické zbraně, superdrsný záporák, který jako by vypadl z bondovky, "zabitá" milenka hlavního hrdiny, hackera vytažená z vězení, aby pomohla zachránit "svět"... A takhle bych mohl pokračovat ještě pěkně dlouho. 

Tohle všechno jsme viděli. Ne jednou, ne dvakrát, ale nejméně stokrát a to se možná ještě držím při zemi. 

Tvůrci se mohli trochu snažit a přijít s něčím novým. Ale alespoň připravili pár pomrknutí na fandy předchozího seriálu (raketa na rameni...).

Ve zkratce:

Žádný zázrak to sice není, ale tempo má první epizoda reinkarnovaného MacGyvera slušné, týmová chemie funguje a obsazení není špatné (i když na Tillova MacGyvera si asi budete muset zvyknout). Největší bolístkou je až bolestné množství klišé, která najdete snad v každé scéně. Pořádná porce originality by seriálu vůbec neuškodila. 

Klady

+: Týmová chemie
+: Svižné tempo
+: Dostatek akce

Zápory

-: Neoriginálně napsané postavy 
-: A stejně tak neoriginální zápletky
-: Tillův MacGyver může být pro někoho moc "unylý"

Hodnocení: 50 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat