Recenze: Hra o trůny S06E07 (The Broken Man) - On je zpátky

Kdo? POZOR, SPOILERY!!!

Nová epizoda Game of Thrones se samozřejmě věnovala více dějovým linkám, ale na výslunní byl Sandor Clegane (Rory McCann). Ano, ten, o kterém se chvíli věřilo, že je mrtvý. Ovšem, už nějakou dobu se šuškalo, že se vrátí. Spekulace se potvrdily.

Na rozdíl od jiné postavy, Sandor nebyl vzkříšen, ale před smrtí ho zachránil muž jménem Ray (Ian McShane).

Je škoda, že se Ray neobjeví ve více epizodách. Už předem bylo oznámeno, že ho uvidíme jen v jednom dílu. Šlo rozhodně o vtipnou a zajímavou postavu. A více méně kladnou. Jak víme, ty obvykle nemají v seriálu příliš dlouhou životnost a to se potvrdilo i tentokrát.

Ale i když jsme ho viděli jen v průběhu jednoho dílu, nebylo těžké si k němu vytvořit určité pouto a především se dalo pochopit, proč ho má Clegane v oblibě. Asi by bylo lepší, kdybychom se dozvěděli víc o jejich vztahu, ale i tohle stačilo, aby bylo jasné, že jsou si svým způsobem blízcí a nebylo překvapením, že chce Sandor pomstít jeho smrt.

Návrat Sandora sice nebyl kdovíjak akční a divoký, ale byl zajímavý a především se těším na to, jak se bude vyvíjet dál. Bylo jasné, že Ohař nevydrží dlouho bez násilí a je to tady, vydal se na cestu za vendetou. Hurá.

Dalším pozitivem na jeho návratu je, že se možná skutečně dočkáme takzvaného Cleganebowlu, tedy střetu bratrů Sandora a Gregora (Hafþór Júlíus Björnsson).

Hurá, není zblblá

V případě minulé epizody jsem doufal, že Margaery (Natalie Dormer) jen hraje divadlo, aby zmátla Nejvyššího vrabčáka (Jonathan Pryce). A zřejmě je to pravda. Hodně se mi ulevilo, Margaery mi byla vždy sympatická a ve chvíli, kdy to vypadalo, že se z ní stala náboženská fantatička, jsem měl obavy, že její obliba v mých očích rychle klesne.

Ale ne, je to holka šikovná. Když došlo na vyhrožování její babičce královně trnů Olenně (Diana Rigg), ukázalo se, že její vnučka nemá tak "vymytý mozek" jak se původně zdálo. Těším se na to, až uvidíme, co má Margaery v plánu. Je jasné, že musí být opatrná, Nejvyšší vrabčák má Královo přístaviště v hrsti, ale věřím, že si rusovlasá slečna poradí.

Když už jsem se zmínil o Olenně, ta měla vynikající proslov k Cersei (Lena Headey). Dala jí bez servítek sežrat, že situace kolem Nejvyššího vrabčáka je její chyba. A bylo to nesmírně uspokojivé, vidět, že si ona arogantní a sebevědomá Cersei uvědomila, že udělala pořádný přešlap. Ale budiž jí přičteno k dobru, že to přiznala.

A zatímco Cersei ztrácí své sebevědomí, Sansa (Sophie Turner) ho získává. Jako iniciátorka útoku proti Boltonům se snaží získávat spojence, i když pravda, politikaření jí ještě úplně nejde. Ale je fajn vidět, že už to není ta vystrašená slečinka, ale hrdá Starková, která ostatním ráda připomene, jaká krev jí koluje v žilách.

Během verbování spojencům nám byla představena nová postava lady Lyanna Mormot (Bella Ramsay). A byla skvělá. Sice je to ještě malá holka, ale je zřejmé, že je hodně chytrá a bystrá. Nezbývá než doufat, že ji budeme vídat častěji.

Vzchop se nebo si podřízni žíly

Na moment jsme zaskočili za Yarou (Gemma Whelan) a Theonem (Alfie Allen). A přestože jsme s nimi nestrávili moc času, stalo se pár bezva věcí. Až už to byl proslov Yary k Theonovi, kdy mu dala jasně vědět, že se má vzchopit a nebo to prostě ukončit, případně moment, kdy Yara navrhla, že se vydají za "dračí královnou", aby jí nabídli svou pomoc. To samé má v plánu i jejich psychopatický strýc Euron (Pilou Asbæk). Tak schválně, kdo se k Daenerys (Emilia Clarke) dostane dřív a dá jí lepší nabídku.

Trochu mě zklamaly zbývají dvě dějové linky. Ta první s obléháním hradu Černé ryby (Clive Russell) sice nabídla pár zábavných rozhovorů (Bronn perlil a Černá ryba to Jaimemu natřel), ale chyběl jí nějaký dramatičtější moment (vyhrožování oběšením/podříznutím nebylo nic moc).

A zrovna nadšený jsem nebyl ani z toho, co se odehrálo ve Volantisu. Arya (Maisie Williams) se rozhodla vrátit se domů, ale nechala se jako zelenáč nachytat a zranit. Po jejím výcviku a všem, co se jí přihodilo, bych očekával, že bude mnohem ostražitější.

Ve zkratce:

The Broken Man potěší fanoušky Ohaře, který se konečně vrátil. Kromě toho se dočkáme představení dvou nových zajímavých postav. Za zmínku stojí i rázný proslov Olenny k Cersei nebo Yary k Theonovi. Nicméně dějová linka s Aryou není příliš povedená a stejně tak zápletka s obléháním Řekotočí by mohla být dramatičtější.

Klady

+: Sandor je zpět
+: Lyanna a Ray
+: Olenna a Cersei

Zápory

-: Arya se nechala překvapit příliš snadno
-: Obléhání Řekotočí je zatím docela nudné

Hodnocení: 75 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat