Recenze: Teorie velkého třesku (9. řada) - Jako vztahová komedie dobré, jako geekovská podívaná nic moc

Kultovní The Big Bang Theory pobaví, ale trochu jinak, než v prvních řadách. POZOR, MÍRNÉ SPOILERY!!!

Už roky posloucháme stížnosti na Teorii velkého třesku, které zmiňují, že z podívané pro geeky a nerdy se stává seriál o vztazích. A mně to zatím až tak nevadilo, ale musím říct, že v deváté řadě toho bylo i na mě moc.

Upřímně řečeno si jen matně vybavuji epizody, které by se výrazněji zabývaly komiksovými, filmovými nebo vědeckými tématy a spíše mám pocit, že se většinu času řešily milostné problémy. Měli jsme tu svatbu, máme tu těhotenství, máme tu netradiční vztah Sheldona (Jim Parsons) a Amy (Mayim Bialik), je toho prostě až moc.

Samozřejmě, nemám nic proti tomu, když se řeší milostný život hlavních postav, i asociální vědátoři můžou zažít lásku, ale nemusíme se vše točit jen kolem ní.

Ne, že by to nebylo často vtipné, člověk se zasměje, ale sitcomů o vztazích je dost a dost, takže nejsem zrovna nadšený z toho, že The Big Bang Theory začíná hodně výrazně ztrácet ono kouzlo "podivínství" a stává se z toho sice úsměvná ale tuctová série.

Zatímco v předchozích řadách se docela často objevovaly epizody, které se rychle staly legendárními, díky tomu, že reagovaly na klasická geekovská témata (pořád se usmívám při vzpomínce na díl, kdy si Sheldon vybíral herní konzoli), tak v deváté řadě sice bylo pár dílů o filmech (Star Wars: Síla se probouzí), komiksech a podobných záležitostech, ale snad žádná nebyla tak povedená, aby si ji člověk déle pamatoval.

Obvykle bych to přičítal své horší paměti, přece jen už nejsem nejmladší, ale tentokrát bude vina spíše na straně tvůrců, kteří se zaměřovali hlavně na vztahové problémy, než na cokoliv jiného.

Scenáristé se flákali i v případě postav mimo "ústřední partu". Takový Stuart (Kevin Sussman) nebo Emily (Laura Spencer) mají potenciál, ale objevují se minimálně a jejich dějové linky se příliš dopředu neposouvají.

Co dělat s Rajem? 

Ale dobře, dá se to částečně omluvit tím, že to nejsou vysloveně hlavní postavy. Ovšem Raj (Kunal Nayyar) je, ale nezdá se, že by to scenáristy nějak trápilo. Pokud jde o jeho charakter, je více méně sympatický (když se zrovna nechlubí, že má dvě holky), ale jeho příběh se už několik sérií vlastně nikam neposouvá.

Dobrá, máme tu zápletku s dvěma přítelkyněmi, ale té je věnováno minimum pozornosti a během deváté řady nemá žádné výraznější rozuzlení. Tenhle námět prostě zůstává na pozadí a čas od času vidíme scénu nebo dvě, které se ho týkají a pak zase dlouho nic.

To, že si tvůrci s Rajem příliš neví rady, víme už dlouho, ale v deváté řadě je to hodně citelné a už by byl načase, aby se v tomto ohledu začalo něco dít.

Jistě, je jedním z aktérů v hlavní vědecké dějové lince deváté série týkající se objevu, který by měl nahradit GPS a mohl by znamenat velmi slušnou finanční injekci. Jenže, ani tím se seriál příliš nezabývá, opět jde o okrajovou záležitost.

Ale abych jen nepeskoval, pár pozitiv tu je. Třeba docela slušné množství cameo rolí. Dočkali jsme se několika zajímavých hereckých návštěv, které potěší srdce nejednoho geeka.

Kromě toho, Sheldon a jeho neschopnost porozumět "běžným" lidem, to je stále vtipné, ale je otázkou, jak dlouho bude Sheldonovo podivínství vyvažovat vztahový balast, kterého je víc a víc.

Jako důkaz stačí zmínit finální epizodu. Ne, že by v ní nebylo pár povedených gagů, ale u jejího sledování jsem neměl pocit, že sleduji závěrečný díl deváté řady, ale běžnou epizodu. Kromě toho, cliffhanger, který se týkal toho, že Leonardův otec (Judd Hirsch) a Sheldonova matka (Laurie Metcalf) skončili v posteli, nebyl zrovna z nejnapínavějších. Na druhou stranu, byla to jasná ukázka toho, kterým směrem se poslední roky Teorie velkého třesku vydává. Nezbývá než dodat, že pokud chcete poctivou podívanou pro geeky a nerdy, porozhlédněte se jinde. Zkuste třeba Silicon Valley.

Ve zkratce:

Vztahy, vztahy, vztahy a trocha geekovských témat. Tak by se ve stručnosti dala popsat devátá řada. Řeší se v ní spousta milostných problémů a na ostatní zápletky nezbývá moc času. Z geekovské podívané se nám stala vztahová komediální série. Sice docela zábavná, ale kouzlo "podivínství" je skoro pryč. A Sheldon všechno nezachrání.

Klady

+: Sheldon je pořád fajn
+: Několik skvělých cameo rolí
+: Člověk se stále docela zasměje

Zápory

-: Většina pozornosti je věnována vztahům
-: Raj je opět na druhé koleji
-: Neuspokojivé finále

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat