Recenze: The Magicians - Kouzelnická podívaná plná sexu, krve a drsných výrazů

Tohle rozhodně není seriálový Harry Potter.

Šílenství kolem Harryho Pottera na chvíli opadlo (ale opět propukne, až se do kouzelnického světa znovu vydáme s filmem Fantastická zvířata a kde je najít), ale mágové jsou pořád docela v módě. Ne tak jako zombíci nebo superhrdinové, ale své fanoušky mají.

To ví i stanice Syfy, která se rozhodla nabídnout adaptaci skvěle hodnocené knihy Leva Grossmana The Magicians.

Z názvu je vám asi jasné, o kom kniha a také seriál jsou, ale věřte mi, že něco takového, co The Magicians nabízí, neuvidíte každý den.

Po první epizodě se může zdát (a mně se také zdálo), že jde jen o vykrádačku populárních fantasy projektů od zmíněného Harryho Pottera až po Letopisy Narnie. Ale postupem času se ukáže, že cílem The Magicians není okopírovat oblíbenou tématiku, ale nabídnout to, co už jsme mnohokrát četli a viděli v novém a hodně drsném kabátku.

The Magicians jsou velmi dospělí. Žádná roztomilá podívaná pro děti, ale seriál, ve kterém se vydloubávají oči, znásilňuje se, objevují se v ní pedofilové, mluví se tak, že se člověk červená až za ušima a kromě toho ústřední postavy holdují alkoholu, sexu i drogám.

Jako toho, kdo nezná předlohu, mě to nejdříve překvapilo, ale velmi brzy jsem tomu přišel na chuť. Navíc, není to jen samoúčelná snaha tvůrců šokovat, ale většina drsných momentů má svůj smysl pro děj.

Jeho základní linky jsou vystavěny na klasických fantasy schématech ve stylu - skupinka vyvolených vs děsivý záporák, ale příběh je rozvíjen takovým směrem, že rozhodně nebudete mít pocit, že tohle už jste stokrát předtím viděli.

Spousta klasických prvků je roztomile překroucena a často postavena na hlavu. A je to příjemné osvěžení, že se někdo nebojí vybočit z řady.

Občas trošku nudnější

Může se zdát, že pro postavy to neplatí, že jde o standardní typy - podivínský geek, který miluje fantasy, brýlatá šprtka... Ale i ony se brzy začnou projevovat tak, jak byste to možná nečekali.

Většina postav je zajímavá, nedá se říct, že přímo sympatická, ale některé vám určitě přirostou k srdci. Je z čeho vybírat. Musím ale poznamenat, že ústřední hrdina Quentin (Jason Ralph) mi vůbec, ale vůbec nesedl. Je otravný a divný. A ne fajn způsobem, není to bezva podivín, je to jen podivín.

Nejsem si jistý, jestli bylo záměrem udělat z něj osinu v zadku. Pokud ano, tak to vyšlo na výbornou. Naštěstí, ostatní postavy jsou mnohem snesitelnější, takže se to dá nějak překousnout.

Další výhrady mám k tempu některých epizod. Většina z nich je docela svižná, ale několik je zbytečně unylých, nic moc podstatného se v nich nestane a v určitých případech jsem se skoro nudil (speciálně u epizody, která byla zasazená do psychiatrické léčebny).

Docela mě zamrzelo i to, jak nahodile se objevují a mizí postavy. To platí speciálně pro učitelský sbor z magické školy, na kterou některé postavy dochází.

Další věcí je, že nemůžu básnit o finální epizodě první řady. Pokud pominu dost zvláštní koncept rozdělení na kapitoly, což bylo chvílemi matoucí, tak úplný závěr byl hodně uspěchaný.

Naopak, musím určitě vyzdvihnout speciální efekty. Syfy má omezený rozpočet, takže některé jeho série nejsou vizuálně zrovna úchvatné. Ale The Magicians překvapí hodně působivými triky. Není jich sice moc (víc magických soubojů bych určitě ocenil), ale když na ně dojde, tak stojí za to.

Ve zkratce:

Překvapivě drsná podívaná, která je díky svému nekompromisnímu přístupu zajímavým osvěžením žánru. Není to úplně dokonalé, hlavní hrdina je nesympatický, práce s ostatními postavami také není ideální a tempo občas zakolísá, ale i přesto jde o záležitost, na kterou by se měl podívat každý fanda fantasy. Něco takového se neobjevuje každý den. Ve kterém jiném seriálu zjistíte, že byl Hitler bojový mág?

Klady

+: Netradiční pojetí fantasy světa
+: Sympaticky drsné
+: Propracované triky

Zápory

-: Někdy kolísá tempo
-: Hlavní hrdina je až moc otravný
-: Finále mohlo být mnohem lepší

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat