Recenze: Agent Carter (druhá řada) - Jaká byla druhá řada komiksové retro lahůdky?

Je Peggy Carter pořád tak skvělá?

Ano, Peggy Carter (Hayley Atwell) je díky scenáristům a své představitelce podle (nejen) mého názoru jednou z nejlepších ženských postav v televizním/filmovém universu Marvel. Ale to automaticky nemusí znamenat, že i seriál, který je kolem ní vystavěn, je naprostá pecka. 

První řada Agent Carter mě bavila. Byla svižná, měla sympatickou retro atmosféru a bonusem byly odkazy na ostatní projekty od Marvelu. Pokud se budeme bavit o druhé sérii, tak ta se také chlubí slušným tempem, ale zatímco bratrský seriál Agenti S.H.I.E.L.D. má kvalitativně vzestupnou tendenci, u Agent Carter se mi zdá, že je druhá řada o špetku horší než první. 

A to i přes skutečnost, že se tvůrci rozhodli pro odvážný, ale dobrý krok a přesunuli dění z chladného New Yorku do nablýskaného Hollywoodu. 

Sem Peggy vyrazí nejdříve jen na pár dnů, ale nakonec tu zůstane mnohem déle, protože se objeví nový protivník, nekompromisní Whitney Frost (Wynn Everett). Z původně úspěšné herečky se totiž vyklube extrémně inteligentní vědkyně, která je ochotna jít přes mrtvoly, aby dosáhla toho, čeho chce. 

Whitney je působivá protivnice, je napsána i zahrána dobře. Špatná není ani celková zápletka, ve které právě Whitney hraje jednu z hlavních úloh, ale upřímně řečeno nechápu rozhodnutí tvůrců nabídnout děj, který se nevěnuje založení organizace S.H.I.E.L.D.. 

První řada Agent Carter nebyla kdovíjak sledovaná, takže bych očekával, že scenáristé vsadí na námět týkající se zformování S.H.I.E.L.D.u, ve kterém sehrála Peggy důležitou roli. A dá se předpokládat, že tohle téma by přilákalo další diváky. 

Ale příběh druhé řady se vydal trochu jiným směrem. Neříkám, že nezajímavým, ale ne tak strhujícím, aby se díky němu divák nemohl dočkat každého dalšího dílu. 

Nevyužitý potenciál

Dalším zklamáním pro mě je, že seriál pořádně nevyužil toho, kde se odehrává. Zatímco v první řadě jsme si mohli naplno užít New Yorku a jeho dobové atmosféry, druhá řada toho z Los Angeles příliš neukáže. 

Většina epizod se odehrává buďto v interiérech nebo v několika málo exteriérech a to je škoda. Hollywood konce čtyřicátých let je období, které má určitě co nabídnout.

Když už jsem u negativ, tak musím říct, že ani finále druhé řady (a s ohledem na sledovanost možná celého seriálu) mi nedalo, v co jsem doufal. Závěrečná konfrontace s Whitney byla rychlá a chybělo jí nějaké epičtější vyvrcholení. 

Hlavním kladem druhé řady je tak výtečné obsazení v čele s Hayley, která je prostě dokonalá a člověk s ji musí zamilovat. Její odvážná a vytrvalá Peggy, která se nebojí postavit se mužům v době, kdy ženy nebyly vnímány zrovna jako rovnoprávné osoby, je jedním slovem skvělá. Ale nebojte se, není to někdo, kdo má posloužit jako ideál feminismu. Jen je to prostě slečna, která se umí postarat (a velmi dobře) sama o sebe a nenechá si nic líbit. 

Sympatické výkony podává i většina herců v ostatních rolích, takže v tomto ohledu těžko hledat výraznější nedostatky. 

Navíc, ani tentokrát nechybí rychlý spád, takže nehrozí, že byste se nudili. A to nejen díky tomu, že seriál rychle odsýpá, ale také díky slušné porci humoru. Určitě si užijete všechny momenty, kdy se spolu pustí do řeči Peggy a Jarvis (James D´Arcy), případně Howard Stark (Dominic Cooper). To jsou obvykle vrcholné momenty daných epizod. Potěšující (nejen pro oko) je i každý výstup Bridget Regan v roli Dottie Underwood.

Plus mě potěšilo to, že jsme se dozvěděli více o Jarvisovi a poznali jeho milou ženu Anu (Lotte Verbeek). Naopak, trochu "násilně" vtlačen do děje mi přišel doktor Jason Wilkes (Reggie Austin), který má spojitost nejen s Whitney, ale také je jedním vrcholem milostného trojúhelníku (jednu dobu čtverce) společně s Peggy a Sousou (Enver Gjokaj). 

Bez ohledu na to, že je nám vtloukáno do hlavy, že je Wilkes důležitou součástí skládanky, nemohl jsem se zbavit dojmu, že jeho hlavním účelem je zkomplikovat Peggy a Sousovi jejich nevyhnutelné "a žili šťastně až do konce". 

Ve zkratce:

Ve druhé řadě se Peggy vydala do Hollywoodu. Bohužel, tvůrci jeho potenciál nevyužili. Stejně tak příběh by mohl být podstatně zajímavější. Zůstaly ale klady v podobě obsazení v čele se skvělou Hayley Atwell, humor a rychlé tempo. Je to ale pořád trochu málo na to, aby v současné komiksové konkurenci seriál víc zaujal. 

Klady

+: Hayley Atwell je jako Peggy skvělá
+: Zbytek obsazení je také obvykle fajn
+: Humor

Zápory

-: Z nového města se dalo vytěžit víc
-: Děj je zajímavý, ale mohl být víc strhující

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat