Recenze: Od soumraku do úsvitu (druhá řada) - Zatraceně sexy upírská podívaná

Drsná, zábavná, i když trošku zmatená podívaná na motivy filmu Robert Rodrigueze.

Jestli si nepamatujete film Od soumraku do úsvitu (1996) Roberta Rodrigueze, tak byste se měli trošku stydět, protože jde o kultovní podívanou o upírech, kterou by měl znát každý, kdo má pijáky krve rád. 

Právě Rodriguez se rozhodl, že nabídne i seriálovou verzi svého filmu a tak jsme se v minulém roce dočkali seriálu stejného jména. 

A ten nebyl vůbec špatný. První řada se zaměřila na převyprávění toho, co jsme viděli v kině, i když bylo tu dost výrazných změn. Naštěstí obvykle ne k horšímu. První řada se mi líbila, i když jsem nebyl vždy nadšený z toho, že sleduji příběhovou linku, kterou znám (přestože byla občas upravená). 

Proto mě potěšilo, že druhá série se vydala trochu jiným směrem. Zaprvé, hlouběji prozkoumává mytologii, která se týká culebras (ona monstra, která v sobě kombinují upíry a hady) a především se zaměřuje na Santanico (Eiza Gonzáles), která se snaží za každou cenu zničit své bývalé pány a spálit jejich impérium na popel. 

Já nikdy neodolám dobrému honu za pomstou. A tenhle docela dobrý je. I když občas komplikovaný. Respektive zmatený. V ději se prolíná několik příběhových linek, historie culebras je místy docela přeplácaná, zničeho nic se objevují různé postavy, o kterých jsme zatím neslyšeli. 

Seriál překvapivě není úplně oddechovou záležitostí, u který si člověk odpočine. Scénář umí být dost matoucí. Problém je i to, že zápletky, které se týkají některý postav nejsou až tak zajímavé. 

Například ta, která se věnuje Freddiemu Gonzalesovi (Jesse Garcia) je místy nudná a přestože se tvůrci snaží naznačit opak, obvykle nepůsobí jako součást většího celku. 

Nadšený jsem nebyl ani z vývoje Kate (Madison Davenport). Ta byla v první řadě docela sympatická, ale ve druhé byla jako osina v zadku. Neustále poučovala, sama se ovšem chovala tak, že si člověk občas ťukal na čelo. Naštěstí to ale vypadá, že v už schválené třetí sérii by se její přístup mohl dost výrazně změnit. 

Charismatičtí bráchové

Naštěstí ústřední bratrská dvojice v podání D.J. Cotrony a Zanea Holtze je stále správně drsňácká a charismatická. Někdy nejsou jejich kroky úplně pochopitelné nebo jsou minimálně sporné, ale drtivou většinu času jsou to oni "bad boyové", kterým držíte palce, i když byste vlastně neměli. 

A nebylo snadné nastoupit do rolí, které před nimi ztvárnili George Clooney a Quentin Tarantino, ovšem pánové to zvládli velmi slušně. 

Rozporuplné pocity mám z Eizy Gonzáles. Ta je sice potěchou pro oko, ale její věčně načuřený výraz jí dost ubírá na atraktivitě. Ale dobře, u slečny, která byla pár set let otrokyní, se asi nedá čekat, že by se neustále usmívala. 

A plusové body u mě má za to, že nejde o žádnou "pipinku", ale holku od rány. Ohánět se tedy umí slušně. Akčních scén je dost a dost a často mají docela působivou choreografii. Bitky jsou efektní, krvavé, svižné a dobře nasnímané. 

Trošku zklamáním byl masakr v jednom bistru plném upírů, ten nebyl dost úderný a také měření sil s Carlosem Madrigalem (Wilmer Valderrama) bylo uspěchané a řekl bych skoro odfláknuté, ale jinak seriál nabízí slušné množství působivých akční momentů. 

Vizuálně je na tom seriál dobře (a nemluvím jen o potěše pro pánské oko v podobě přiléhavých oblečků Eizy nebo o tom, že dámy budou nadšené z D. J. Cotrony, který docela často předvede své svalnaté tělo bez trička). Je patrný Rodriguezův obrazový styl, který má ono zvláštní "ušmudlané" kouzlo. 

Mimochodem, Rodriguez přizval do druhé řady i Dannyho Treja, to určitě mnohé diváky potěšilo. Sice hraje jinou postavu než ve filmu, ale i tak válí. 

Druhá řada je o něco zábavnější než první. Hlavně díky tomu, že příběh už nemusí v deseti epizodách znovu omílat zápletku filmu, ale nabízí originální námět. Ten je ale někdy dost překombinovaný. Troška zjednodušení by mu prospěla. A nebylo by špatné "vyškrtnout" i pár postav. 

Ve zkratce:

Druhá řada se více věnuje mytologii, nabízí originální dějovou zápletku, dostatek povedených akčních scén i sympatické (a často sexy) obsazení. Příběh je ale místy překombinovaný a některé linky týkajících se pár postav nejsou zrovna zajímavé. Seriálu by prospělo, kdyby ubral na počtu dějových odboček i množství postav. Ale i tak je to zábavný. 

Klady

+: Obsazení hlavních rolí
+: Dějová linka nekopíruje filmovou
+: Akční scény

Zápory:

-: Místy zbytečně překombinované
-: Osudy některých postav nudí

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat