Recenze: The Strain - Kašlete na Upíří deníky, tohle je správná vampýrská podívaná

Druhá řada seriálu od režiséra Hellboye je za námi.

V poslední době je zvykem, dělat z upírů tajemné hrdiny, kteří vypadají jako modelové spodního prádla. Naštěstí, Guillermo del Toro tomuto pojetí nefandí a jeho vampýři jsou krvelačná a nevzhledná monstra. Pravda, tvůrce Hellboye na to také nejde úplně klasicky a zmíněné bestie v sobě mají jakési parazity. Ale hlavní věcí je, že to nejsou postavy, které si vylepují dvanáctileté dívky v pokojíčku vedle plakátu One Direction.

První řada série na motivy románu od Guillerma del Tora a Chucka Hogana mě na zadek neposadila, ale zábavná byla. Podobně bych popsal i tu druhou. Je svižná, nenudí, ale je tu pár chybek, které celkový dojem trošku kazí.

Ve druhé řadě už je infekce v plném proudu a New York si s ní musí poradit. Naštěstí už nedochází k otravným momentům, kdy některý z hrdinů druhým tvrdí, že existují podivná monstra a nikdo mu nevěří.

Newyorčané jsou si vědomí, že se po městě prohánějí kreatury, které touží po jejich krvi. Můžou tak být rádi, že situaci vezme do vlastních rukou radní Justine Feraldo (Samantha Mathis), která se s tím nepáře a díky ní se daří docela dobře "čistit" ulice Velkého jablka.

Justine je jedna z nových postav a patří k těm zajímavějším. Docela tak zamrzí, že se v závěrečné epizodě vůbec neobjeví a její příběhová linka není nijak dokončena.

A není jediná, můj největší problém s druhou řadu The Strain/Agresivní virus je, že dějově zůstává hodně otevřená. Zápletka s Mistrem (Robin Atkin Downes/Jack Kesy) je rozvíjena už dvě řady, ale zatím jsme se nedočkali žádného, ani menšího uzavření.

Na scéně se objevuje jen občas a málokdy dojde k přímému měření sil. Už začíná být nudné, že neustále uniká.

A dokonce ani jeho pravá ruka Eichhorst (Richard Sammel), se nedostane do většího nebezpečí. Člověk by si řekl, že za 26 dílů bude zlikvidován alespoň on, ale ne, pokaždé uteče. V jeho případě mi to vysloveně nevadí, je to vynikající padouch, ale pokud se za celou dobu nepodaří zničit ani jednoho důležitějšího protivníka, ztrácí díky tomu seriál na napínavosti.

Bezva mytologie

Eichhorst je dlouholetou nemesis profesora Abrahama Setrakiana (David Bradley) a často se tak zkříží jejich cesty. Ale aniž bych chtěl být necitlivý, jejich pošťuchování není moc dechberoucí. Setrakian už je poněkud starší člověk a stěží chodí, takže se nedají očekávat žádné promakané bitky.

Akčních scén je docela dost a nejsou špatné. Málokterou si budete pamatovat déle, ale nejsou nudné. Davové přestřelky by mohly být epičtější, působí dost komorně (neúčastní se jich moc lidí), ale seriál běží na stanici FX, která asi musela škudlit.

Přiznávám se ovšem, že obrazově jsem čekal o něco lepší podívanou. Guillermo del Toro je vizuální mág, ale zrovna na The Strain to moc vidět není.

Abych bych fér, tak přiznám, že některé masky jsou docela pěkné. Například ta, kterou má Quinlan (Rupert Penry-Jones) vypadá dobře. Mimochodem, Quinlan je jedním z dalších přírůstků k obsazení, který má rozhodně potenciál. Proto by vůbec nebylo od věci poskytnout mu více prostoru. Ale toho se dočkáme až ve třetí řadě.

Docela rád bych zjistil víc i o jeho společnici Eve (Miranda Edwards), která mu pomáhá. Naopak, čím méně bude na scéně Zack (Max Charles), tím lépe. Velmi úspěšně se mu daří zařadit se k nejotravnějším seriálovým děckům.

Když už jsme u "smráďat", tak se v této řadě objevují nová monstra. Původně slepé děti, které byly proměněny. A ukáže se, že jsou to hodně nebezpeční protivníci. Nejprve se dokonce zdá, že je skoro nemožné je zabít. Proto je dost překvapivé, že v závěrečné epizodě to jde překvapivě snadno.

Co se určitě povedlo, je to, že odhalujeme více a více z historie upírů a to často skrze flashbacky. V první řadě jich bylo pár povedených, ale hromada jich byla nezáživných. V té nové mě bavily skoro všechny.

V některých figuruje i Palmer (Jonathan Hyde/Charlie Gallant), kterého také poznáme blíže a dokonce si najde lásku v podobě Coco (Lizzie Brocheré), ze které se vyklube zajímavá postava.

Něco do sebe má i starý známý Gus (Miguel Gomez), ale jeho dějová linka, i když se nás tvůrci snaží přesvědčit přesvědčit o opaku, mi prostě do celkového příběhu pořádně nepasuje.

Stejně rušivé mi přišly vztahové problémy. Milostné trojúhelníky a podobné záležitosti, u kterých mi bylo obvykle skoro jedno jak dopadnou. A pokud nebylo, tak se určité postavy (Dutch pro příklad) zachovaly tak, že bylo těžké pro ně najít pochopení.

Ve zkratce:

Ve druhé řadě odhalíme více z mytologie, což je fajn, některé nové postavy jsou zajímavé, nechybí ani potemnělá atmosféra podpořená slušnou dávkou brutality. Určité dějové linky by si ale zasloužily alespoň částečné uzavření a pár postav nemá pro dění velký význam nebo jsou hodně otravné. A nebylo by od věci se trochu krotit se vztahovými peripetiemi.

Klady

+: Atmosféra
+: Pár nových zajímavých postav
+: Flashbacky

Zápory

-: Zach
-: Žádná důležitější zápletka nebyla uzavřena
-: Některé scény by mohly být vizuálně propracovanější

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat