Recenze: Dominion - Druhá řada seriálu o boji andělů proti lidem se povedla

Krvavé, propletené, zábavné.

Seriál inspirovaný ne zrovna chváleným (ale podle mě docela zábavným) filmem Legie má za sebou dvě řady. První nebyla žádný zázrak, ale pobavit zvládla. Druhá je na tom ještě o něco lépe. 

Nejdříve bychom si měli ujasnit jednu věc, Dominion běží na stanici Syfy a jeho předlohou je béčkový film, takže ten, kdo očekává extrémně vypilovanou a vizuálně dechberoucí podívanou, je buďto šílenec nebo přehnaný optimista. Seriál je zábavnou zběsilostí, která si neklade větší ambice, než zkrátit dlouhou chvíli. 

Dařilo se to první řadě, daří se to i té aktuálně skončené. Ta navazuje na události z finále předchozí sezóny, ale tentokrát nebudeme trávit všechen čas ve městě Vega, koukneme se i do New Delphi nebo vesničky Mallory. 

Ústřední hrdinové se rozběhnou do všech stran, takže se děj už od začátku štěpí do několika linií. Překvapivě, jako nejméně zajímavá mi přišla ta, která byla zasazena do Vegy. Alespoň zpočátku, ale časem se začala docela slušně rozvíjet.

Ve městě nám propukla rebelie, ve které měl samozřejmě prsty i David Whele (Anthony Head). Ale není jediný, kdo pletichaří. Každý druhý tu intrikaří, skoro nikomu se nedá věřit, prostě klasické politikaření. Ne, že by to bylo propracované jako ve Hře o trůny, ale některé "kudly do zad" jsou překvapivé a povedené. 

Někdy jsou ale hodně přitažené za vlasy a je to spíše úsměvné, než aby člověk tleskal tvůrcům. Jednoduše, ve snaze za každou cenu šokovat jsou některé zvraty násilně vtlačené do děje a jsou zbytečné. Ale odhadem tak 70 % má svůj smysl a umí zaskočit v dobrém slova smyslu. 

V tomto ohledu je mou favoritkou Arika (Shivani Ghai). To je potvora, kterou musíte milovat. Jde si tvrdě za svým, doslova přes mrtvoly, ale současně u ní platí staré známé pořekadlo "účel světí prostředky". Pro její metody člověk pochopení nemá, pro to, čeho se snaží dosáhnout, ale ano. 

Vyvolený je nudný

Je docela paradoxem, že jednou z nejméně zajímavých postav je ta hlavní, tedy Alex (Christopher Egan). Ten je sice vyvoleným, umí vymítat anděly z nebohých lidí, ale jinak je to takový hezounek, kterého skoro každá slečna chce, ale to je asi tak vše. I vedlejší hrdinové a záporáci zaujmou víc než Alex a to asi není úplně košér.

Například taková Noma (Kim Engelbrecht), která hrála v první řadě druhé housle, je tentokrát hodně velkým hybatelem děje a byl to dobrý nápad. Má, co nabídnout (ne, nemluvím jen o scéně, kde se ukázala ve spodním prádle). 

Pořád vcelku zábavný je složitý vztah archandělů Michaela (Tom Wisdom) a Gabriela (Carl Beukes). Ovšem, tvůrci by se měli rozhodnout, zda z nich udělají spolubojovníky nebo protivníky, střídá se to skoro každou druhou epizodu a začíná to být dost matoucí. 

Škoda je, že už jsme se nedočkali jejich sestry Uriel (Katrine De Candole). Ale zase se na scénu pomalu prodral jiný a hodně nebezpečný sourozenec. 

S jeho stopami se setkáme právě v Mallory, ve kterém strávíme několik epizod. Je to rozhodně tajemné místo. To, co se tu děje, má něco do sebe, ale i když události, ke kterým tu dojde, mají vliv na Michaela a pár dalších, tahle příběhová linka mi do seriálu úplně nezapadla. 


To ta, která se týkala New Delphi, na tom byla lépe. Ukázalo se, že za jeho zdmi se skrývá nejedno překvapení a nový charismatický záporák. 

Je ale nutné poznamenat, že na třináct dílů je tu možná zbytečně moc scenáristických odboček a děj může působit dost roztříštěně. Nic, z čeho by vás bolela hlava, ale občas je to matoucí. 

Triky docela slušné

Stanice Syfy, na které Dominion běží, nepatří k těm největším, takže jejich projekty obvykle vizuálně neoslní (ale obvykle ani neurazí). Dominion v tomto ohledu patří k lepšímu průměru. Digitální krev by mohla "cákat" lépe, ale třeba andělská křídla jsou zpracována poměrně dobře. Stručně řečeno, obrazově nepůsobí Dominion bolestně lacině. 

Ani herecky na tom není špatně. Asi nejvýraznějším členem obsazení je Tom Wisdom (300: Bitva u Thermopyl), ale ani ostatní nepředvádějí nic, za co by se museli stydět. Alespoň většinou ne. 

Ve zkratce:

Co si budeme povídat, Dominion je taková roztomilá béčková blbina, která se někdy bere až moc vážně. Ale to neznamená, že by seriál nebyl zábavný. Zvraty jsou často překvapivé, obsazení není špatné, triky na stanici Syfy ujdou a trocha té brutality také neuškodí. Je to prostě nenáročná zábava.

Klady:

+: Intrikaření a zvraty
+: Obsazení je fajn
+: Docela krvavé

Zápory:

-: Některé dějová linky působí navíc
-: Ústřední postava není zrovna zajímavá

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat