Recenze: Hra o trůny S07E07 (The Drangon and the Wolf) - Šokující smrt, pravda o oblíbené postavě a Cersei, jak ji známe

Skvělé rozloučení se sedmou řadou. POZOR, SPOILERY!!!

Tvůrci slibovali, že zkrácená sedmá série Game of Thrones bude velkolepější a dynamičtější než předchozí a nelhali, užili jsme si hromadu dechberoucí akce. Nicméně finále sedmé série šlo jinou cestou a vsadilo na odlišné aspekty než jsou velkolepé bitvy.

A i když vás to možná může zpočátku zklamat, tak věřte, že epizoda nazvaná The Dragon and the Wolf má v rukávu jiná esa, než jsou akční scény.

V první řadě je to několik dlouho očekávaných setkání. Je jich slušné množství a některá jsou překvapivě milá (Tyrion a Podrick, Brienne a Ohař...), některá znervózňující (Tyrion a Cersei, Euron a Theon, bratři Cleganové...) a některá vtipná (Sam a Bran).

Veskrze všechna jsou ale zajímavá a vlastně bych si dovolil tvrdit, že některé byla působivější než očekávaná schůzka Lannisterů, Starků a Targaryenů. Od té jsem čekal o něco více, jejich diskuse mi přišla "nedopečená" a nemohl jsem se zbavit pocit, že z ní mohlo být vytěženo víc.

Navíc během ní nepadlo žádné větší rozhodnutí. A pokud jste čekali, že se Cersei (Lena Headey) předvede v tom nejhorším světle, tak se vůbec nemýlíte.

Vlastě bych měl nadávat sám sobě, že jsem chvíli věřil tomu, že by mohla dodržet slovo. Po sedmi letech s touhle ne zrovna důvěryhodnou osobou bylo naivní předpokládat, že by dostála svým slibům.

Už se ale dostává do fáze, když pro její rozhodnutí ztrácím sebemenší pochopení. V minulosti se mi sice její chování nelíbilo, ale z určitého úhlu pohledu se dalo pochopit. Tentokrát už ale hodně balancuje na hraně naprosté šílenosti.

Na první pohled může znít její plán docela rozumně, povolat do boje žoldáky, které by dotoval Essos, ale pokud si vzpomínám dobře, už v seriálu padlo to, že žoldáci nikdy nebudou bojovat tak dobře, jako oddaní vojáci.

Sansa a Arya válí

A zprvu jsem čekal, že budu nadávat i na Sansu (Sophie Turner). Ta v poslední době vypadala, že ji má Malíček (Aiden Gillen) omotanou kolem prstu. Nechtělo se mi věřit, že by byla tak lehce zmanipulovatelná, ale opravdu se zdálo, že je.

Nakonec ale velmi mile překvapila, když ukázala, že mnohem víc než Malíčkovi důvěřuje své rodině a bez mrknutí oka ho nechala popravit. Měl jsem tuhle postavu relativně rád, ale řekněme si rovnou, dostala, co si zasloužila. Až příliš překombinovala své intrikaření a zaplatila za to nejvyšší cenu.

A byl to hodně působivý moment. Stejně jako odhalení pravdy o Jonu Snowovi (Kit Harington). Tedy pardon, o Aegonu Targaryenovi. To, co nám bylo už nějakou dobou naznačeno bylo prezentováno v plné kráse.

Díky tomu ale působilo strojeně to, že se Daenerys (Emilia Clarke) a Jon/Aegon dali dohromady. Scenáristé prostě museli za každou cenu nahnat tyhle dva do postele, ale nedat jim naději na fungující vztah, protože jsou příbuzní a oba jsou kandidáty na Želený trůn.

Další výtka míří k tomu, že některé postavy nebyly vůbec využity (Missandei, Varys) a tentokrát se to nedá omlouvat omezenou stoupáží, nový díl byl rekordní, měl cca 80 minut. Myslím, že je to dost času na to, aby pronesly alespoň pár vět.

Poslední minuty v podobě zničení Zdi pak byly "povinným", očekávaným, ale vytouženým cliffhangerem, který nás má navnadit na finální osmou sérii. A zafungovalo to.

Sedmá řada nabídla vše, co tvůrci slibovali. A pokud bude seriál pokračovat v podobném duchu, tak bude osmá série jedním slovem epická.

P. S.: Theon (Alfie Allen) konečně ukázal, že není takový srábotka, jak se zdálo.

Klady

+: Skvělá setkání
+: Sansa a Arya
+: Odhalení pravdy o Jonovi

Zápory

-: Nevyužití některých postav
-: Milostné hrátky Jona a Daenerys byly trochu násilně vtlačeny do děje

Verdikt:

Epizoda, která nesázela na akci, ale na několik intenzivních setkání a pár překvapení. A vlastně to bylo působivější než bitvy desetitisícových armád.

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat