Recenze: This Is Us S01E01 (Pilot) - Opravdu velmi povedená, milá a zábavná novinka

Hodně fajn překvapení.

Od seriálu This Is Us jsem nic moc nečekal, podíval jsem se na upoutávku a po pár dnech na chystanou novinku NBC zapomněl. Ale pak se po premiéře začaly vynořovat pozitivní ohlasy a nebylo jich málo a já si řekl, že dám seriálu šanci.

Nelituji. Rozhodně ne, protože se po prvním dílu můžu poznamenat, že se nám tu klube jeden z nejzajímavějších seriálových nováčků letošní sezóny.

Důvodem ale není to, že by projekt nabídl převratný námětem. This Is Us se zaměřuje na osudy několika různých lidí, kteří zrovna oslavili 36 let a to je vhodná doba začít přemýšlet o životě.

Děj se štěpí do několika linek, které nemají zdánlivě nic společného, ale asi vás nepřekvapí, že jsou propojenější, než by se mohlo na první pohled zdát.

Podobnou příběhovou mozaiku jsme viděli už mnohokrát. Ale ono to nevadí, pokud je zpracována dobře a to v tomto případě bezpochyby je.

Jednotlivé postavy jsou napsány velmi sympaticky, zábavně, ale stále relativně uvěřitelně. This Is Us není vysloveně třeskutou komedií, nebudete se válet smích po zemi, ale mnohokrát se budete usmívat a budete mít během sledování nepopsatelný milý pocit.

Bezva herci, bezva postavy

Bude to znít jako hrozné klišé, ale This Is Us je pohlazením po duši. A věřte mi, že pokud to říkám já, tak už to něco znamená, protože nejsem úplně nejcitlivější bytost na světě.

Ale nemusíte se obávat toho, že by byl seriál přehnaně sentimentální a patetický. Z diváka nejsou ždímány emoce za každou cenu. Přihodí se pár smutnějších věcí, ale není to člověku moc okatě strkáno pod nos, aby začal ronit slzy.

Opět je to prezentováno civilní nenásilnou formou. Žádné extrémně srdceryvné výlevy, dlouhé záběry na brečící postavy a podobné laciné triky. A možná díky tomu vás pár momentů emocionálně zasáhne mnohem víc, než, kdyby tvůrci příliš tlačili na pilu.

Na tom, že vám není jedno, co s postavami bude, má samozřejmě velkou zásluhu scénář, ale logicky také obsazení a to bylo vybráno skvěle. Je těžké soudit po jednom dílu, ale zatím můžu říct, že mi každý z herců do své role sedl.

Díky tomu jsem se dostal do fáze, kdy se opravdu těším na další díly, abych zjistil, co se bude dít dál.

Pozitivnímu dojmu z prvního dílu pomáhá i překvapivé finále, díky kterému jsem byl sice chvíli zmatený a musel chvíli přemýšlet, abych si uspořádal dějové linky, ale od tvůrců šlo o rozhodně zajímavý a povedený krok.

Pokud tedy máte chuť na rodinné drama obohacené o pořádnou porci milé zábavy, tak s This Is Us nemůžete udělat chybu.

Ve zkratce:

Klasická mozaika osudů různých postav sice neboduje díky originalitě, ale nabízí sympatické a dobře zahrané postavy, mile civilní humor a jako bonus překvapivý (ale fungující) zvrat. Zatím jedna z nejpovedenějších seriálových novinek letošní televizní sezóny.

Klady

+: Sympatické a dobře obsazené postavy
+: Milý humor
+: Finální zvrat

Zápory

-: Námět je trochu okoukaný

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat