Recenze: Hra o trůny S06E08 (No One) - Arya válí

A nejen ona. POZOR, SPOILERY!!!

Už jen dvě epizody zbývají do konce šesté řady Game of Thrones. A dá se tušit, že budou hodně divoké. Ale ani aktuální díl nazvaný výmluvně No One, není úplně pomalý. Stane se v něm pár docela zběsilých věcí.

Hned v prvních minutách nabere epizoda na tempu. Ohař (Rory McCann) se svou pomstou neotálí a bez mrknutí oka zlikviduje pár členů Bratrstva bez praporců. Je to sice brutální scéna, ale i docela vtipná. Člověk by neřekl, jak zábavné může být pronést ta správná slova před smrtí.

Ohař a Bratrstvo hrají v tomto dílu docela důležitou roli. Vypadá to, že spojí síly a dobrou zprávou je, že se vrátil Beric Dondarrion (Richard Dormer). A to by mohlo naznačit, že zvěsti o příchodu Lady Stoneheart by mohly být pravdivé.

Ale i kdyby ne, Beric je sám o sobě dost zajímavou postavou, aby jeho přítomnost potěšila. Navíc, když se zdá, že vytvoří tým s Ohařem. Určitě chci pochválit proslov Dondarriona k Ohařovi. Překvapivě neznělo příliš pateticky a sentimentálně, když ho přesvědčoval o tom, že má pořád ještě šanci udělat dost dobrého, aby (alespoň trochu) vyžehlil to špatné, co napáchal.

Nečekám, že se z Ohaře stane dobrák od kosti, ale poloha svým způsobem dobrosrdečného (pokud se to dá o někom, kdo usekává hlavy, prohlásit) grázla mu sedí.

Podobně jako Jaimemu (Nikolaj Coster-Waldau). Většinu času ho vnímáme jako relativního sympaťáka (pokud zrovna neocumlává svou sestru), ale v novém dílu nám bylo připomenuto, že to není žádný svatoušek.

Ale když už si člověk začne říkat, že je to opravdu docela hajzlík, zamával Jaime z hradeb na Brienne (Gwendoline Christie) a všechno zlé je (alespoň na moment) odpuštěno.

Přiznám se, že znovushledání Jaimeho a Brienne bylo milé až roztomilé, ale dalo se z něj vytěžit ještě trochu víc, přišlo mi docela uspěchané.

Je to pták, je to letadlo? Ne, je to drak

To byly i momenty z Meerenu. Varys (Conleth Hill) se vydal zpět do Západozemí, aby získal spojence, ale víc detailů jsme se nedozvěděli. Je to škoda, nevadilo by mi, kdybychom zjistili víc o tom, co má v plánu.

Ale tvůrci si to u mě vyžehlili momentem, během, kterého se vyprávěly vtipy. Byla to uvolněná chvilka a všichni víme, že takových není v seriálu zrovna moc.

Samozřejmě, že daná scéna netrvala dlouho. Nečekaně propukl útok na Meeren. Bylo to jako blesk z čistého nebe. Možná až zbytečně stručně bylo vysvětleno, proč se u města objevily lodě, které zahájily palbu.

Ale pravdou je, že dějová linka z Meerenu byla spíše postranní. Nejvíce prostoru mělo dění v Králově přístavišti a Braavosu.

Jako obvykle mě to, co se odehrálo v Králově přístavišti potěšilo. Stále mě baví sledovat, jak Cersei (Lena Headey) ztrácí zbytky svého vlivu. Skoro by mi jí bylo líto, kdybych si čas od času nevybavil, co je to za potvoru.

Ovšem, musím říct, že mě začíná hodně rozčilovat, jak lehké je manipulovat s Tommenem (Dean-Charles Chapman). Je to mladé ucho, to ano, ale už by mohl mít vlastní rozum.

Je pravda, že zrušení rozsudku bojem byl docela šokující tah a jsem zvědavý, jak si s tím Cersei poradí, ale i tak doufám, že se Tommen vzchopí a nenechá se sebou tolik manipulovat.

Ona má jméno

Radost jsem měl z příběhové linky v Braavosu. Konec mě úplně nepřekvapil (určitě jsem nebyl sám, kdo tušil, že Arya prochází testem), ale když se Arya (Maisie Williams) hrdě přihlásila ke svému jménu a oznámila, že jede domů, byl to hodně silný moment. A podobně působivý byl i začátek, kdy lady Crane (Essie Davis) pronášela svůj monolog.

Pár věcí mě ale zarazilo. Především to, že jeden den Arya vypadá, že se nevyškrábe z postele a druhý den skáče jako princ z Persie a běhá po městě, jako by se nechumelilo. Kromě toho, nebylo nám nabídnuto její měření sil s Waif (Faye Marsay) a to je škoda.

Ale nebyla to jediná potenciálně zajímavá akční scéna, o kterou jsme byli ochuzeni. Stejně tak jsme neviděli, jak zemřela Černá ryba (Clive Russell). Vím, že její představitel už není žádný mladík, ale určitě by zvládl nějaký pěkný souboj.

Přesto jsem byl ale nakonec spokojený. Především proto, že se stalo několik věcí, které výrazně ovlivní děj následujících epizod. Očekával jsem, že půjde o hodně klidný díl, protože si tvůrci to nejlepší schovávají pro předposlední a poslední epizodu, ale ne, i v té osmé se toho událo dost a dost.

Ve zkratce:

Docela svižná epizoda, ve které se odehraje několik důležitých okamžiků, díky kterým se budete (pokud je to možné) ještě víc těšit na zbývající dva díly. Kdyby nás tvůrci neochudili o pár akčních momentů, tak by to bylo skoro dokonalé.

Klady

+: Arya má jméno a vrací se domů
+: Jaime a Brienne
+: Ohař a Bratrstvo bez praporců

Zápory

-: Byli jsme ochuzeni o pár akčních momentů
-: Tommen je až moc velká loutka

Hodnocení: 80 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat