Recenze: Feed the Beast S01E01 (Pilot Light) - Ross z Přátel zakládá "mafiánskou" restauraci

Je to zábava?

Stanice AMC, která boduje díky The Walking Dead, na léto přichystala pár zajímavých projektů. Kromě Preachera (recenze) také americkou verzi dánské série Bankerot. Seriál nese jméno Feed the Beast a v hlavní roli se představí David Schwimmer jako Tommy a Jim Sturgess jako Dion.

A obsazení je jedním z kladů. Vidět Davida v podobné roli, je zvláštní, ale vůbec ne špatné. Všichni ho známe jako Rosse z Přátel, ale tentokrát ztvárňuje alkoholika, který se nemůže vyrovnat se smrtí své ženy (Christine Adams).

Dion je pak jeho kamarád, který byl čerstvě propuštěn z vězení. Ale minulost ho dohnala. Podpálil restauraci mafiánovi a jeho syn Patrick (Michael Gladis) to nehodlá nechat jen tak a Dionovi jasně naznačí (tím je myšleno, že mu rozdrtí malíček), že pokud mu nesplatí 600 tisíc dolarů, zemřou jeho blízcí. A tak Dion přesvědčí svého kamaráda Tommyho, aby znovuoživili nápad na založení restaurace.

Oba hlavní "hrdinové" jsou sice dobře zahrání, ale to jak jsou napsáni, je trochu jiná pohádka. Vím, že je dnes v módě mít rozpolcené hlavní postavy, klasičtí klaďasové nejsou in, ale určité sympatie by měl člověk k ústředním hrdinům určitě mít.

Tady je to docela problém. Jeden je sebelitující se troska, která chlastá jak duha, druhý je sice plný energie, ale hlavně díky kokainu a navíc, je obtížné fandit někomu, kdo zneužije mrtvou manželkou svého přítele a jejich syna k tomu, aby si zachránil vlastní řiť.

Pokud jde o ostatní postavy, tak také žádná sláva. Většina jich nemá příliš prostoru a ty, které ano, nejsou zrovna originální. Slizký mafián, který má fetiš (tentokrát v podobě trhání zubů) nebo třeba policista, který udělá všechno pro to, aby dostal, co chce... To jste určitě ještě nikdy předtím neviděli.

Upřímně řečeno, pokud by nebyla do seriálu zakomponovaná linka o vaření, byla by to naprosto standardní gangsterka, kterých už jsme viděli hromadu. Marně přemýšlím o tom, zda je tu nějaký originálnější dějový prvek. Nic si ale nevybavuji.

Jestli už jste viděli pár kriminálek, tak vás první díl Feed the Beast ničím nepřekvapí. Bude vám více méně jasné, kterým směrem se bude děj ubírat a váš odhad se v drtivé většině případů ukáže jako správný. Scénář jako takový tedy zrovna neoslní.

Ale pochvalu si zaslouží obrazové zpracování. Je depresivní a dokonale zachycuje atmosféru ne zrovna idylického života obou pánů.

Nejsem vysloveně zklamaný, ale první díl mě ani neoslnil. Odsýpá docela rychle, člověk se vysloveně nenudí, ale neuvidí nic (vyjma pár stylově nasnímaných scén vaření), co by nenabízely jiné seriály.

Ve zkratce:

Feed the Beast začal jako neoriginální kriminální podívaná s dobře zahranými, ale ne zrovna sympatickými postavami. Dějově vás nic nepřekvapí, naopak, budete mít pocit, že už jste to mnohokrát předtím viděli. Jde o skrz naskrz průměrný start seriálu, který má potenciál, ale zatím ho tvůrci nevyužili.

Klady

+: Oba představitelé hlavních rolí
+: Temná atmosféra

Zápory

-: Příběhově silně neoriginální
-: Těžce se hledá cesta k ústředním postavám

Hodnocení: 55 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat