Recenze: Supernatural S11E01 (Out of the Darkness, Into the Fire) - Temnota, sexuální orgie a menopauza

Lovci duchů se vrátili. POZOR, SPOILERY!!!

Jedenáct řad, to je úspěch jako hrom. A Supernatural se jím může chlubit. Ovšem, když má nějaký seriál takové množství epizod, je jasné, že je stále čím dál těžší přijít s něčím novým. Lovcům duchů se to někdy daří, jindy recyklují zápletky, které už jsme viděli. To platí i pro první díl jedenácté sezóny.

Finále desáté řady skočilo tak, že Sam (Jared Padalecki) osvobodil kvůli záchraně Deana (Jensen Ackles) obávanou Temnotu.

Nová série na tyhle události přímo navazuje. Pánové jsou trošku zmatení, protože Dean zmizí z auta, Sam zase upadne do bezvědomí, ale nakonec se oklepou a zjistí, že spousta lidí v okolí je něčím nakažená a díky tomu se z nich stávají krvelačné bestie.

Jen pro zajímavost, ona nákaza se projevuje černými žílami, což není úplně originální, něco podobného už bylo k vidění v jiných projektech, ale budiž.

Zápletka s Temnotou se mi tak trochu líbí a tak trochu ne. To, že je ztělesněna tajemnou ženštinou, která nese Kainovo znamení, mě zaujalo. To, že se šíří jako nákaza, mě neoslnilo. Navíc, v první epizodě se to nepodařilo nastínit jako větší problém. Pár lidí chytne "rapl", povraždí několik nevinných a pak sami nevysvětlitelně zemřou.

Zatím to bylo načrtnuto spíše jako lokální problém a ne globální hrozba. Nepůsobí to prostě dost dramaticky. Kromě toho se opět dostáváme k ohrané tématice, kdy je jeden bratr nespokojen, že ho druhý zachránil za cenu lidských životů. Už by si pánové mohli zvyknout, dělají to pořád. Ale je to docela sobecké, ne že ne.

Král pekla má menopauzu

V první epizodě uvidíme i Castiela (Misha Collins), který je v jakémsi zuřivém módu a představuje hrozbu pro ostatní, takže požádá o pomoc své sestry a bratry na nebesích. Ti ho ale trochu vypečou.

Přiznávám, že ani tahle zápletka mě příliš nezaujala. Castiel se objevoval sporadicky, zběsile pobíhal po lese a pak najednou skončil v okovech na neznámém místě. Tahle linie nedostala dostatek prostoru, aby byla lépe rozpracována.

Castiela mám rád, takže doufám, že se mu nic nestane, ale že bych díky první epizodě byl napjatý jako kšandy, co s ním bude, to ne.

Nejvíce mě pobavil Crowley (Mark Sheppard). Jeho "masový oblek" dostal pořádně zabrat od Castiela, takže ho musel na chvíli opustit. Vtělil se do "znuděné paničky", užil si sexuální orgie a zase se vrátil zpátky.

Ne, že by zrovna tahle dějová odbočka měla větší význam, ale rozhodně byla vtipná. V jakém jiném seriálu se dočkáte toho, že je vládci pekla sděleno, že si asi prochází menopauzou? To uvidíte jen v Supernatural.

Určitě chci také vědět, jaký vztah bude mít Crowley s Temnotou. Je si sice jistý, že jsou to přirození spojenci, ale kdoví, slečna má hodně blízko k Deanovi.

Ve hře je stále i Kainovo znamení. A právě jeho přítomnost u mě probudila největší zvědavost. Má ho na sobě Temnota, ale není sama. Tak schválně, co se z toho vyklube.

Ve zkratce:

Rozjezd jedenácté řady mohl být o něco dramatičtější. Temnota je ve své "lidské" podobě zajímavá, zápletka s Kainovým znamením také, ale šíření nákazy mezi lidmi zatím nepůsobí dostatečně dramaticky. Víc prostoru by si zasloužila i dějová linka s Castielem. Ale Crowley opět nezklame.

Klady

+: Temnota ve fyzické formě má potenciál
+: Král pekla jako "zoufalá manželka"
+: Kainovo znamení je stále ve hře

Zápory

-: Staré známé "neměl jsi mě zachraňovat"
-: Nákaza je docela okoukaná zápletka
-: Málo prostoru pro Castiela

Hodnocení: 70 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat