Příprava na Avengers: Infinity War - Kdo je Loki?

Něco o lstivém bohovi.

Přestože Loki Laufeyson vypadá jako rodilý Asgarďan, faktem je, že synem Laufeye, vládce země ledových obrů Jotunheimu. Ovšem, Loki v dětství jeho rodiče opustili. Našel ho vládce Asgardu Všeotec Odin a rozhodl se ho ujmout. Společně s jeho ženou Friggou ho pak začali vychovávat. Jen pro zajímavost, byla to právě Frigga, která ho naučila vše o magii (v komiksu k němu ovšem neměla tak blízký vztah, tam ho v podstatě nenáviděla).

Loki vyrůstal společně s Thorem a dá se říct, že měli bratrské pousto, ovšem, Loki nemohl přenést před srdce, že je Thor korunním princem a tak umožnil ledovým obrům vstup do Asgardu. Thor se pak vydal do Jotunheimu za pomstou, což vedlo k jeho vyhoštění na Zemi a Loki zase zjistil pravdu o tom, kdo jsou jeho skuteční rodiče.

Poté, co byl Odin uložen ke svému spánku, se Lokimu povedlo ovládnout Asgard. Nicméně, Thor to tak dlouho nenechal.

Loki se ale samozřejmě nehodlal smířit s tím, že by nevládl Asgardu a také toužil po pomstě a tak ho nenapadlo nic jiného, než se spojit se "Šíleným titánem" Thanosem, který mu dal žezlo s Kamenem nekonečna.

S jeho pomocí Loki zosnoval útok na Zemi, kdy na ni vyslal armádu mimozemských útočníků Chitauri. Těm se ale do cesty postavili Avengers a podařilo se jim invazi odrazit a Thor následně odvedl Lokiho zpět do Asgardu, kde ho Odin uvěznil a to do konce života.

Ovšem, poté, co na Asgard zaútočili temní elfové a zabili Friggu, Thor daroval svobodu svému bratrovi, aby mu pomohl pomstít jejich matku. Následně ale Loki předstíral svou smrt, vrátil se na Asgard a opět se ujal trůnu, kde vydržel několik let, když na sebe vzal podobu Odina.

Tento trik po návratu domů odhalil Thor. Bratři se poté vydali hledat skutečného Odina. Našli ho, ale nestrávili s ním příliš času, Odin zemřel a díky tomu se na svobodu dostala jejich sestra, bohyně smrti Hela. Oba poté skončili na Saakaru.

Později společně porazili Helu a Loki se rozhodl stát po boku svého bratra. Ale otázkou je, na jak dlouho.

Jako ledový obr je Loki nadlidsky silný, rychlý, mrštný, rychleji se hojí, je velmi odolný a dlouhověký. Jak bylo řečeno, díky své nevlastní matce se z něj stal také extrémně mocný kouzelník. Kromě toho je také dobrý bojovník a vynikající manipulátor.

Zajímavostí je, že představitel Lokiho Tom Hiddleston se původně ucházel o roli Thora. Tvůrci Lokiho jsou Stan Lee a Jack Kirby, poprvé se v komiksu objevil v roce 1962 (konkrétně v sérií Journey into Mystery). Jako jeho inspirace posloužil severský bůh stejného jména.

Přestože je Loki označován spíše jako antihrdina, je často vyhlašován jako jeden z nejlepších komiksových záporáků.
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat