Příprava na Avengers: Co je zač organizace S.H.I.E.L.D.?

Co jsou zač?

Organizace S.H.I.E.L.D. hraje v Marvelovském universu velkou roli. Patří k neznámějším a nejvýznamnějším bezpečnostním agenturám vůbec.

Zkratka S.H.I.E.L.D. znamená Strategic Homeland Intervention Enforcement and Logistics Division.  Vznik organizace se datuje do doby krátce po druhé světové válce, kdy byla zdánlivě poražena nacistická organizace HYDRA.

S.H.I.E.L.D. navazuje na organizaci SSR (Strategic Scientific Reserve) a byl založen ředitelem SSR Chesterem Phillipsem, otcem Tonyho Starka Howardem Starkem a agentkou Peggy Carter.

Organizace sehrála důležitou roli v osmdesátých letech během takzvané Studené války, kdy bojovala proti skupině sovětských záporáků, kteří využili technologii HYDRY ke svým zločinným úmyslům. Ale naštěstí se je podařilo zastavit.

V devadesátých letech se ředitelem S.H.I.E.L.D.u stal Nick Fury, který je zřejmě nejznámějším vůdcem této organizace. Byl to právě Fury, který přišel s nápadem vytvořit tým superhrdinů a tak vznikli Avengers.

V novém tisíciletí vyšlo najevo, že je S.H.I.E.L.D. prolezlý agenty HYDRY, což téměř vedlo k jeho rozpadu.

Organizace se sice stáhla do ústraní, ale stále existovala a to pod vedením Phila Coulsona. Jednoduché to ale S.H.I.E.L.D. neměl. Mnoho lidí se obrátilo proti němu a určitou dobu byli jeho členové pronásledováni jako zločinci.

Pod vedením nového ředitele Jeffreyho Mace se ale S.H.I.E.L.D. stal opět legitimní agenturou. Po hrdinské smrti Mace se velení opět ujal Coulson, nicméně později byl se svým týmem unesen do budoucnosti.

A ještě pár zajímavostí, původně byl S.H.I.E.L.D. zkratkou pro Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division, později Strategic Hazard Intervention Espionage Logistics Directorate a aktuálně to znamená zmíněné Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division.

Tvůrci organizace nejsou nikdo jiný, než Stan Lee a Jack Kirby.

Svou televizní premiéru si organizace odbyla v animovaném seriálu Spider-Man and His Amazing Friends (1983).

Prvním představitelem filmového Furyho byl David Hasselhoff a to ve filmu Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D. (1998).
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat