Recenze: American Horror Story: Cult (S07E04) - "9/11" je špičková epizoda


V podání AHS je 11. září celkem zajímavé. POZOR, OBSAHUJE SPOILERY!!!

Ve zkratce:

V povolební den se Harrison (Billy Eichner) stal Kaiovým (Evan Peters) osobním trenérem. Po svěření se, vezme Kai Harrisona pod svá ochranná křídla a přiměje ho zabít jeho šéfa, který Harrisona ponižoval. Meadow (Leslie Grossman) přichází domů zrovna když Harrison porcuje svého šéfa za Kaiovy podpory. Další jeho svěřenec bude společností degradovaná reportérka Beverly Hope (Adina Porter), která touží po tom, aby ženy měly stejná práva bez ohledu na vzhled, sexuální apetit a podkuřování nadřízeným. Jako důkaz své moci a příslib oddanosti pro ni nechá zabít reportérku Serenu Belindovou (Emma Roberts), která přebírá její vysílací čas. Čas skočí opět vzad a ocitáme se den před volbami, kde se Ivy (Allison Pill) účastní politického rally, kde ji poníží chlápek jménem Gary (Chaz Bono), kterého zatím známe jako pokladního ze supermarketu. Tehdy přispěchá Ivy na pomoc dívka z davu. Dozvídáme se, že Ivy a Winter (Billie Lourd) se poznaly dříve, než u nich doma při výběru chůvy. Tu noc spolu unesou Garyho a připoutají ho mimo běžný pohyb lidí, aby nemohl druhý den hlasovat. Kai se objeví a jako gesto záchrany mu nabídne pilu. Gary si pod nátlakem uřízne ruku.

Emma Roberts hostovala v roli reportérky Sereny Belindy
Kostýmy:

Prozatím nemám jedinou výtku ke kostymérům této série. Perfektně se drží loňských trendů, podtrhují charakter postav. Účesy i make-up jsou bezchybné.

Postavy:

Neustále se dozvídáme nové informace a poznáváme postavy, co je vedlo k jejich činům, váhavost a následné podmanění Kaiem, který dovedl k sobě strhnout i silné nátury jako je svědomitá a rozumná reportérka Beverly Hope. Jeho dominantní postava a jasná vize toho, jak povede město a následně i celý svět, jim dává naději na lepší zítřek. Dominuje, opovrhuje zažitými stereotypy pro vůdce a proto v něm všichni spatřují patrona. Překvapivě mi vzalo dech, že chápavá, podporující a matko-taťka Ivy je manipulatívní potvora. Dle všeho se plánuje přidat k Winter a Kaiovi i se synem, ale neví, jak se zbavit zásadové maniofóbní Ally (Sarah Paulson).

Hypotézy fanoušků:

Kai uprostřed sebe lásky, kterou nabízí všem
Již od prvních dílů se spousta lidí domnívá, že Ivy je rozhodnuta odejít od Ally i s jejich synem Ozem a proto ji vystavuje útokům klaunů, prohlubuje její paniku a fóbie, dodává jí pocit, že je šílená a pomatená. Nyní se potvrzuje, že je Ivy unavená z toho být tím, kdo živí, táhne a drží rodinu na svých ramenou, zejména kvůli Allyiným duševním problémům, které se po zvolení Trumpa neuvěřitelně zhoršily.  Ve Winter, která se ji tehdy zastala, vidí někoho, kdo ji může dát částečně oraz od role vůdce rodiny. Pak je tu Kai, který se snaží dostat do městské rady, aby mohl započít svůj plán na podrobení širšího okruhu lidí. Mít svou sektu, kult, který by opanoval a vládl mu pomocí hrubé síly a strachu.

Nejlepší scéna:

"I´ll f*ck you for it... I don´t have a ton of experience, but I´ll make it for it with enthusiasm."




















Rozhodně ta, kde Meadow nabízí dvěma huličům sex za joint. "Nemám moc zkušeností, ale vynahradím vám to nadšením a snahou..." Naprosto dokonalá kombinace nestydatosti a humoru. 

Nejhorší scéna:

Nejspíš ta, kde si Gary po nátlaku upiluje ruku, jen aby mohl jít volit. Scéna i děj, oboje přitažené za vlasy. Ani křupan s IQ houpacího koně by si neufikl ruku, kvůli volbám a svému jednomu hlasu. Ledaže by to byl neskonalý patriot.

Co bude dál?

Dál se jistě budeme moci těšit na terapii pro Ally a její fóbie, na manipulaci, verbování dalších členů kultu, odhalení,  na to, co a kdo vězí za zvláštním zeleným plynem, který se vstřikoval do pozemků v jejich ulici a na další plány, které povedou k "nápravě" města. Prozatím víme, že se další díl jmenuje "Holes" tedy "Díry" nebo "Otvory" chcete-li... Určitě si v něm dosyta užijeme duševních výplachů a nechutných záběrů, přesně tak, jak to u AHS máme rádi.

Hodnocení: 90%
Sdílej na Google+

Autor: Sandra De Santa

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat