Recenze: Teen Wolf/Vlčí mládě (6. řada) - Ta nejlepší "vlkodlačí" podívaná se loučí. A loučí se skvěle

Nejlepší seriál od MTV končí. POZOR, SPOILERY!!!

Nebudu zapírat, že když jsem se poprvé pouštěl do sledování mysteriózního seriálu Teen Wolf/Vlčí mládě, měl jsem předsudky. Říkal jsem si, že seriál od stanice MTV, která se proslavila díky vysílání videoklipů a dost podivných reality show, přece nemůže být dobrý.

Jak já jsem se spletl, jak hodně jsem se spletl. Teen Wolf se ukázal být vynikající směsicí nadpřirozena, humoru, skvělého a charismatického obsazení, stylové hudby a překvapivé brutality.

Ani ve snu by mě nenapadlo, že MTV může vyslat do světa sérii, která se zařadí mezi nejlepší fantasy seriály za dlouhou dobu.

Ale vše dobré jednou končí a tak jsme se letos se seriálem rozloučili šestou řadou (byť se uvažuje o spin-offech).

Ta byla opět rozdělena na desetidílné poloviny. Ta druhá skončila nedávno a nebyla úplně dokonalá, ale přes pár chyb šlo o rozloučení, které mi dalo vše, v co jsem doufal.

Strach je mrcha

Téma finálních deseti epizod je nepřekvapivé. Lidé v Beacon Hills zjistí pravdu o existenci nadpřirozených bytostí a samozřejmě zavládne strach. Ale je u menší zvrat, jejich obavy posílí nejen lahodný a dobře známý záporák Gerard Argent (Michael Hogan), jeho nová (a pěkně nesnesitelná) učednice Tamora Monroe (Sibongile Mlambo), ale také starověká bytost žijící ze strachu Anu-Ite. Začíná se schylovat k válce mezi mystickými a "normálními" obyvateli Beacon Hills.

V Teen Wolf už jsme viděli hromadu padouchů, ale Gerard a Tamora jsou opravdu výteční (rozumějte, chtěli byste jim rozdrásat hrdlo). Nakonec se ukazuje, že nadpřirození záporáci jsou fajn, ale ty lidští jsou nejhorší.

Atmosféra je díky jejich krutosti hodně temná a mrazivá. Dojde k několika dramatickým a intenzivním okamžikům a samozřejmě i pár úmrtím.

Někteří diváci byli zklamaní, že nezemřela žádná z hlavních postav, ale to mě rozhodně netrápí s ohledem na to, že většinu z nich jsem si oblíbil.

Dobrou zprávou je také to, že ve finálních dílech jsme se dočkali také návratu několika dlouho neviděných dam a pánů. Někdy jejich zakomponování do děje působilo trochu uspěchaně a šlo o okaté náhody, ale nakonec to ani tak nevadilo, bylo fajn vidět skoro všechny pohromadě (tedy kromě Kiry, která se bohužel neobjevila).

Je pravda, že to, že určití hrdinové na chvíli zkameněli a pak znovu "ožili" mohlo někomu připadat jako "podvádění", protože díky tomu se sázky nezdály být tak vysoké, ale já si opravdu nemůžu stěžovat na to, že scenáristé nenechali zemřít sympatické postavy.

Vtipné, dramatické i dojemné finále

A navíc, během deseti závěrečných dílů zemřelo pár vedlejších ale ne nedůležitých postav, takže se nedá říct, že by tvůrci všechny šetřili.

Celá druhá polovina šesté řady je poměrně depresivní a sluší jí to. I předchozí řady byly často dost temné, ale jen málokdy jsem měl tak stísněný pocit, jako tentokrát. Tvůrcům se opravdu povedlo nastolit skutečně temnou atmosféru.

O to příjemnější pak bylo to, že závěrečné minuty byly plné emocí (ale ne přehnaných), u kterých se musel smutně usmívat každý fanda Vlčího mláděte.

Smutně proto, že se musel rozloučit se svými oblíbenci, usmívat proto, že seriál skončil relativně vesele. Bylo nám řečeno, že jsou tam venku stále nepřátelé, ale také přátelé a spojenci, kteří se objeví, když bude potřeba.

Ne všechny dějové linky v seriálu byly ukončeny na výbornou, ale nemůžu říct, že bych byl nespokojen s tím, jak vše skončilo. Ústřední příběh byl dokončen, ale neznamená to, že vše končí, začíná nová etapa našich hrdinů.

A další věc, která mě na finále potěšila, bylo, že většina hlavních i vedlejších postav dostala prostor, aby zazářila (např. trenér lakrosového týmu opět bodoval).

Je to klasické sladkobolné loučení. Je mi líto, že Teen Wolf končí, holky a kluci mi budou chybět, ale jsem rád, že nám bylo nabídnuto rozloučení, za které se seriál v žádném případě nemusí stydět. Právě naopak.

Klady

+: Návrat starých známých
+: Závěrečný díl měl vše, co by měl mít
+: Posledních deset dílů bylo temných, dramatických i vtipných
+: Skvěle nesnesitelní záporáci

Zápory

-: Některé náhody byly okaté
-: Pár momentů bylo uspěchaných

Verdikt:

Ano, pár záporů na druhé polovině finální řady bylo, ale těžko si přát lepší rozloučení. Bylo temné a dramatické, ale také veselé a tak akorát dojemné. Jeden z nejlepších projektů MTV odchází ve velkém stylu.

Hodnocení: 90 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat