Tvůrce Avatara James Cameron zkritizoval Wonder Woman. Nerozumí tomu, vzkazuje její režisérka

Režisérská hádka?

Film Wonder Woman je obecně považován za poměrně feministickou záležitost, která ukázala, že i ženské postavy a ženské režisérsky mají v Hollywoodu své místo. Ovšem, ne každý si myslí, že veleúspěšná komiksovka udělala ženám službu. Například režisér Avatara James Cameron vzkázal:

"Všechno tohle plácání se po zádech, které dělá Hollywood kvůli Wonder Woman je tak mimo. Je objektivizovanou ikonou a mužský Hollywood opět dělá to samé! Neříkám, že se mi ten film nelíbil, ale pro mě to byl krok zpátky. Sarah Connor nebyla ikonou kvůli vzhledu. Byla silná, měla problémy, byla úděsná matka a získala si respekt publika díky čiré odvaze. A pro mě je to naprosto jasné. Tím říkám, že půlka publika jsou ženy!"

Jde tedy o to, že Wonder Woman je sice bojovnicí, která nepotřebuje pomoc mužů, ale pořád je to velmi pohledná slečna v sexy kostýmu, nad kterou slintá spousta mužských diváků. 

Ovšem, kritiku si nenechala líbit režisérka Wonder Woman Patty Jenkins, která reagovala následovně:

"Neschopnost Jamese Camerona porozumět tomu, co Wonder Woman je nebo znamená pro ženy po celém světě, je nepřekvapivá s ohledem na to, že je sice skvělý filmař, ale není ženou. Silné ženy jsou skvělé. Jeho chvála mého filmu Monster a našeho ztvárnění silné, ale současně narušené ženy, si cením. Ale pokud ženy musejí být vždy tvrdé, drsné a mít problémy, aby byly silné a my nemáme svobodu být mnohavrstvou nebo oslavovanou ikonou a to všude, protože je atraktivní a milující, tak jsme moc daleko nepokročili."

Asi na tom něco bude, silná žena nemusí být ohava, že ne?

Na čí stranu se přikláníte vy?

Zdroj: The Guardian, CB
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

0 komentářů:

Okomentovat