Recenze: Hra o trůny S07E06 (Beyond the Wall) - Tak tomu se říká fantasy orgasmus

To se povedlo. To se hodně povedlo. POZOR, SPOILERY!!!

Nebudu vám tvrdit, že je předposlední epizoda sedmé řady Game of Thrones dokonalá. Není. Je tu pár nezanedbatelných chyb. Jenže na ty rychle zapomenete, když se objeví Armáda mrtvých, přiletí draci, ale také, když se Sansa (Sophie Turner) a Arya (Maisie Williams) střetnou tváří v tvář. Stručně řečeno, klady hodně převažují nad zápory.

Nový díl nazvaný výmluvně Death is the Enemy (pak změněno na Beyond the Wall) se soustředí hlavně na výpravu Jona Snowa (Kit Harington) a jeho podivné "party" za Zeď. Nebyl to zrovna dobrý a bezpečný nápad vydat se chytit jednoho z živých mrtvých, ale určitě je to zábavná idea. Tedy pro diváka.

Grupa je poskládána z hodně zajímavých "týpků" a jejich rozhovory jsou obvykle k popukání. Hláška střídá hlášku, štiplavá poznámka štiplavou poznámku, scenáristům skládám poklonu, dialogy se opravdu povedly.

To ale neplatí pouze pro skupinu za Zdí, ale docela mě překvapilo, jakým směrem se vyvíjí dějová linka týkající se Aryi a Sansy. Malíčkův (Aiden Gillen) plán zřejmě vychází a ženské členky rodu Starků se dostaly do sporu.

Arya není nadšená z toho, že Sansa (i když k tomu byla donucena) určitým způsobem zradila Robba (Richard Madden) a upřímně řečeno jsem nečekal, že jejich konflikt vyeskaluje tak rychle.

A přiznávám, že fandím spíše mladší slečně Starkové. Sansa začíná být dost nesnesitelná a Arya je zase hodně drsná, což je prostě sympatické.

Až moc paranoidní Dany

Malinko zklamaný jsem z chování Daenerys (Emilia Clarke). Je očividné, že Tyrion (Peter Dinklage) myslí na její dobro, ale ona je neustále paranoidní a podezřívá ho, jestli se nepřiklání na stranu své rodiny. Potom všem, co Tyrion udělal, je to trošku nefér, mu něco takového neustále otloukat o hlavu. I když pravda, některé z jeho plánů nevyšly zrovna podle představ.

Nejsem si ani jistý, jestli se mi líbí náznaky toho, že by z Dany a Jona mohl být v budoucnu pár. Asi takhle, děti by měli rozhodně krásné, ale přijde mi to trošku násilně vtlačené do děje. Na druhou stranu, když Jon oslovil Matku draků jako Dany, bylo jsem z toho lehce na měkko. A to je u mě co říct.

Pokud jde o draky, tak juchám pokaždé, když se objeví na obrazovce, ale jsem stále víc zmatený z toho, jak rychle se dostanou z bodu A do bodu B. Nevím, jak daleko byla Jonova výprava od aktuálního sídla Daenerys a stejně tak nevím, jakou rychlostí cestují draci, ale přijde mi, že se přemisťují extrémním tempem.

Ale když draci začali létat nad hlavami Armády mrtvých, rychle jsem na hnidopišské poznámky zapomněl a s otevřenou pusou sledoval scénu, za kterou by se nemusel stydět ani fantasy film za dvě stě milionů dolarů.

Ano, nebyl jsem nadšený z toho, že se vždy ve chvíli, kdy to vypadalo hodně bledě, najednou objevila záchrana (ať už v podobě draka nebo "ztraceného" strýčka), ale jde o klasický postup, takže se to dalo čekat. Není to originální, ale funguje to.

Docela mě ale naštval Jon, který místo toho, aby naskočil na hřbet draka, bojoval s nemrtvými. Ano, nejdříve proto, aby odehnal nepřátele od svých společníků, ale poté už se zbytečně zdržoval.

O to bolestnější je to s ohledem na fakt, že pokud by odletěli dříve, nezemřel by jeden z draků. Což byl hodně emotivní moment.

K akčním scénám mám ale ještě výhradu. Není moc objevné to, že scenáristé nechávají umírat "bezejmenné" vedlejší postavy. Je to až příliš očekávatelné. Některé mohly přežít.

Originální není ani úplný závěr. Asi brzy pochopíte, co má Noční král v plánu. Bude vám úplně jasné, že chce oživit mrtvého draka, ale i když víte, že to udělá, tak vám přejede mráz po zádech ve chvíli, kdy drak otevře modré oko.

Verdikt:

Ano, nějaké chybky by se našly. Ale je tu tolik dechberoucích momentů a skvělý dialogů, že vám bude oněch pár negativ ukradených.

Klady

+: Arya vs Sansa
+: Dechberoucí akce
+: Skvělé dialogy

Zápory

-: Některá klišé

Hodnocení: 95 %
Sdílej na Google+

Autor: Jan Lysý

    GOOGLE+ KOMENTÁŘE
    FACEBOOKOVÉ KOMENTÁŘE

2 komentářů:

  1. Oficiální název je Beyond the Wall, nikoliv Death is the Enemy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za info. Ale došlo ke změně, že? Když jsem včera recenzi psal, ještě byla daná epizoda označována jako Death is the Enemy.

      Vymazat